TOPICS-MDS database met resultaten van NPO-projecten

Logo TOPICS-MDS

Wat leveren de NPO-projecten op voor ouderen en hun mantelzorgers? Binnen het NPO is een vragenlijst ontwikkeld om dit te meten, de TOPICS-MDS. De vragenlijst is gebruikt in meer dan 50 NPO-projecten, de uitkomsten staan in een landelijke database. Dit maakt uitwisseling van gegevens over gezondheid en welzijn mogelijk.

TOPICS-MDS vragenlijst

De naam voor de landelijke database is TOPICS-MDS. Dit staat voor The Older Persons and Informal Caregivers Survey - Minimum Data Set. De vragenlijst bevat meerdere gevalideerde instrumenten. Deze meten:

  • meervoudige ziektelast
  • kwaliteit van leven
  • functionele beperkingen
  • geestelijke gezondheid
  • sociaal functioneren
  • zorggebruik van ouderen

Vergelijken van projecten voor ouderen en hun mantelzorgers

De vragenlijst is in een vijftigtal NPO-projecten ingezet en de gegevens zijn samengevoegd in een landelijke database. Door over een langere periode te meten, kun je zien of bijvoorbeeld de zelfredzaamheid en ervaren kwaliteit van leven van ouderen op de langere termijn verbetert.

De database bevat gegevens van meer dan 43.000 ouderen en meer dan 9.000 mantelzorgers. Daarmee vormt het een waardevolle bron voor kennisgeneratie over ouderenzorg in Nederland. Bekijk alle projecten in de database.

Het gebruiken van standaard vragenlijsten heeft als voordeel dat alle uitkomsten op dezelfde manier zijn verzameld. Hierdoor kun je het effect van verschillende projecten beter met elkaar vergelijken.

Wil je gebruikmaken van de data? Stuur dan een aanvraagformulier naar topics-mds@umcn.nl.

Hoe werkt de TOPICS-MDS?

De TOPICS-MDS bestaat uit vragenlijsten voor zowel de oudere als voor de mantelzorger. Beiden hebben een versie voor de eerste keer afnemen en één voor daarop volgende keren. De 4 vragenlijsten zijn in verschillende talen beschikbaar. Download ze hier:

Nederlands

Vragenlijsten zorgvrager:

Vragenlijsten mantelzorger:

Engels

Vragenlijsten zorgvrager:

Vragenlijsten mantelzorger:

Turks, Marokkaans, Berbers en Surinaams

Vragenlijsten in deze talen zijn op aanvraag beschikbaar, soms ook in gesproken vorm. Voor meer informatie kun je mailen naar topics-mds@radboudumc.nl.

Meer informatie

  • Op de Engelstalige website topics-mds.eu lees je meer over de achtergrond van de TOPICS-MDS en je vindt er documentatie over het werken met de gegevens.
  • Lees ook het wetenschappelijk artikel over TOPIC-MDS (pdf) in het Tijdschrift van Gerontologie en Geriatrie.
  • Het TOPICS team staat klaar om je vragen over TOPICS-MDS te beantwoorden. Franca Leeuwis is projectmanager van het TOPICS borgingsproject. Haar emailadres is franca.leeuwis@radboudumc.nl.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...