Naar hoofdinhoud

Zelfstandig wonen

Hulpbehoevende ouderen kunnen zelfstandig blijven wonen, zolang hun woning en omgeving het toelaten. Als dat nodig is kunnen zij hun woning aanpassen. Maar verbetert de woonsituatie daarmee niet genoeg? Dan moeten zij kunnen kiezen uit een aanbod van geschikte woningen of nieuwe, eventueel geclusterde woonzorgvormen voor ouderen.

Klik hier voor de feiten en cijfers van de overheid in de monitor Ouderenhuisvesting. 

Woonvormen voor ouderen

Thuishuizen, kangoeroewoningen, mantelzorgwoningen, woongemeenschappen: de afgelopen decennia zijn er tal van woonvormen ontwikkeld voor het zelfstandig thuis wonen en het wonen in een zorginstelling. Door het beleid van langer thuis wonen krijgen deze woonvormen een extra impuls en neemt de behoefte aan een andere invulling van wonen en zorg toe. Op deze pagina vind je een overzicht van woonvormen voor ouderen die tussen zelfstandig wonen en verpleeghuis in zitten. Kijk voor meer informatie over woonaanpassingen op www.langerthuisineigenhuis.com

Veiligheid

Om langer zelfstandig wonen is het belangrijk om te denken aan de veiligheid van de woning. Op deze pagina vind je een uitgebreide infographic met informatie hoe je per kamer veiligheidsmaatregelen kunt nemen. 

Gezonde woonomgeving

Op onze website vind je veel informatie over een gezonde woonomgeving voor ouderen. Een groene leefomgeving is goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Ook de ouderenzorg beseft steeds meer de noodzaak van meer bewegen en wil cliënten stimuleren naar buiten te gaan. Klik hier voor meer informatie over een gezonde woonomgeving. 

Ook zijn een beweegvriendelijke en cultuurvriendelijke omgeving belangrijk. Bekijk daarvoor het thema 'Vitaal en zelfstandig'. 

Mobiliteit

Mobiliteit zorgt ervoor dat wanneer je ouder wordt meer afhankelijkheid hebt en dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Onder de thema-pagina 'Preventie' vind je het onderdeel 'Mobiliteit'. Hier lees je informatie over het belang om mobiel te blijven, tips en tools die helpen om op hogere leeftijd mobiel te zijn en een aantal links naar andere handige sites. 

Klik hier voor de pagina over veilige mobiliteit. 

Dementie

Op de site Zorg voor Beter (zorgvoorbeter.nl) vind je veel informatie over verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn. Eén van de thema's is dementie. Bekijk en download bijvoorbeeld de toolkit 'Dementievriendelijk ontwerpen', die je helpt een een gezonde woonomgeving voor mensen met dementie te creëren. Klik hier om direct naar de toolkit te gaan. 

Kleinschalig woningproject starten?

Ben je 55 jaar of ouder en heb je weleens nagedacht met wie en waar je oud wilt worden? Bijvoorbeeld met vrienden of gelijkgestemden in een verbouwde boerderij of woonhofje, nabij familie en in uw vertrouwde omgeving? Bekijk dan de mogelijkheden om een kleinschalig woningcomplex te realiseren op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ben jij een sociale ondernemer die vastgoed ontwikkelt? En wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van woonvraagstukken van (kwetsbare) mensen van 55 jaar en ouder? Bekijk dan de mogelijkheden om een kleinschalig woningproject te realiseren op de website van Volkshuisvesting Nederland.

Bekijk ook: