Naar hoofdinhoud

Waarom is valpreventie belangrijk?

Valpreventie bij ouderen is een van de meest gelezen onderwerp op BeterOud. Een val veroorzaakt veel leed en leidt vaak tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven van een oudere. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. 

Valpreventie: de cijfers

VeiligheidNL heeft diverse cijfers en factsheets over valongevallen bij 65-plussers beschikbaar. Zo blijkt dat 44% van de valongelukken zich thuis voordoen. Meestal vond het ongeval in huis plaats. Op de tweede plaats komen ongevallen op straat (8%), op de voet gevolgd door ongevallen in een instelling (7%). Op deze pagina staan nog meer cijfers over valongelukken op een rij. 

Weet jij alles over valpreventie? Doe dan de valpreventiequiz op zorgvoorbeter.nl. 

Valpreventieve interventies

Er liggen meerdere gevaren op de loer die ervoor kunnen zorgen dat je valt. Gelukkig zijn er daarom ook meerdere interventies, die inspelen op deze risicofactoren. Hiermee kan je dat risico verkleinen. Zo is er een valpreventieve beweeginterventie, welke is gericht op de verbetering van spierkracht en balans. Benieuwd naar meer? Lees dan in de whitepaper van VeiligheidNL meer over de werkzame elementen in effectieve valpreventie. 

Cursus valpreventie voor professionals

VeiligheidNL zet trainingen en cursussen over valpreventie op een rij. Zo is er op 16 oktober een basiscursus valpreventie voor professionals. In deze cursus leer je alles over veranderingen bij het ouder worden (zoals spierkracht, looppatroon en houding) en krijg je inzicht in de verschillende onderliggende risicofactoren van vallen. Naast achtergrondkennis, krijg je vooral veel praktische adviezen over hoe je een verhoogd valrisico signaleert. 

Buiten deze basiscursus zijn er voor beweegprofessionals ook cursussen en trainingen om een valpreventief beweegprogramma, zoals InBalans of Otago aan te mogen bieden. Deze cursussen worden ook in company aangeboden.

Valpreventieweek 2022

Verder organiseert VeiligheidNL de jaarlijkse Valpreventieweek in oktober, waarin in samenwerking met landelijke partners en lokale professionals, aandacht wordt besteed aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie. In 2022 is het thema van de valpreventieweek ‘het motiveren van ouderen voor valpreventie’. Houdt de activiteiten in de gaten.  

Hulpmiddelen valpreventie

Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans kun je onafhankelijke informatie en een keuzehulp vinden voor het selecteren van hulpmiddelen voor valpreventie. Deze website is bedoeld voor mensen die hulpmiddelen nodig hebben, mantelzorgers en zorgprofessionals. 

Meer lezen