Naar hoofdinhoud

De 10 grootste misverstanden over mondverzorging bij ouderen

Wist je dat ziekten zoals suikerziekte, reuma en diabetes een relatie hebben met ziekten in de mond? En dat zacht poetsen met een zachte tandenborstel beter is dan een harde? De projecten Mondzorg Ouderen; bewustwording onder zorgprofessionals en het project Samenredzaam willen ouderen en hun hulpverleners wijzen op het belang van een goede mondgezondheid. Lees deze 10 misverstanden uit de folder Is mijn mond gezond?

1. Een harde tandenborstel is beter dan een zachte tandenborstel

FABEL, een zachte tandenborstel maakt de tanden beter schoon dan een harde tandenborstel. Zacht poetsen met een zachte tandenborstel is het advies.

2. Kunstgebit 's nachts in een glas water bewaren

NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.

3. Kunstgebit met tandpasta poetsen

NEE, tandpasta kan kleine krasjes aan de prothese veroorzaken waardoor bacteriën en vuil makkelijk op de prothese kunnen hechten. Het kunstgebit kunt u het beste met groene zeep of afwasmiddel schoonmaken.

4. Als ik een kunstgebit heb hoef ik niet meer de tandarts

NEE, het is toch nog noodzakelijk om minimaal eens per jaar voor een controle te komen zodat tandarts of mondhygiënist eventueel aanwezige mondziekten kan ontdekken. Een slecht zittende kunstgebit kan ook voor vele problemen zorgen.

5. Kwaaltjes in de mond horen bij het ouder worden

Dit is niet noodzakelijk, soms kan dit het gevolg zijn van medicijnen of van chronische ontstekingen. Laat aan uw arts weten dat u last heeft van uw mond en zorg ervoor dat u door de tandarts of mondhygiënist geholpen wordt.

6. Mondgezondheid staat los van mijn andere ziekten

NEE, de tandarts of mondhygiënist kan u helpen bij mogelijke ziekten in uw mond maar ook andere zorgprofessionals zouden bedacht moeten zijn op mogelijke problemen in de mond. Laat uw arts, diabetesverpleegkundige, wijkverpleegkundige, thuiszorgmedewerker of een andere verzorger weten als u ongemakken en pijn in de mond ervaart.

7. Mijn mondgezondheid staat los van mijn andere ziekten

NEE, uw mondgezondheid is verbonden met uw algemene gezondheid. De mond is tenslotte een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Bij een pijnlijke en ongezonde mond kunt u vaak niet goed eten met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn ziektes zoals suikerziekte, reuma, hart en vaatziekten verbonden met de mondziektes.

8. Gaatjes kun je niet voorkomen

FABEL, want tandbederf kan voorkomen worden. Door dagelijks poetsen met fluoridetandpasta en maximaal 7 eetmomenten per dag kan tandbederf voorkomen worden. Sommige mensen zijn iets meer gevoelig voor tandbederf door de samenstelling van bacteriën in speeksel, maar ook deze mensen kunnen tandbederf grotendeels voorkomen.

9. Slechte adem komt uit de maag

FABEL, heel zelden ligt de oorzaak bij de maag. Bijna altijd komt de slechte adem door de ontstekingen in de mond of onvoldoende mondhygiëne.

10. Mensen met een kunstgebit hoeven de mond niet te poetsen

FABEL, de slijmvliezen moeten ook schoongemaakt worden. Vooral onder het kunstgebit kunnen veel voedselresten blijven zitten die op den duur kunnen gaan irriteren.

Ziektebeelden in relatie tot mondgezondheid

In veel onderzoeken is een relatie aangetoond tussen mondgezondheid en ziektebeelden zoals een beroerte, diabetes en nierziekten. Het project Mondzorg Ouderen; bewustwording onder zorgprofessionals', heeft een document opgesteld met verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur waarin de relatie tussen mondgezondheid en desbetreffend ziektebeeld wordt beschreven.

Meer informatie

Downloads