Anne-Mei The over dementie achter de voordeur en afhankelijkheid

15 oktober 2015

Logo Zorg Innovatie Forum

Sinds vorige maand is Anne-Mei The bestuurslid van het Zorg Innovatie Forum (ZIF) in Groningen. The is bijzonderhoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en lector aan de Hogeschool Stenden. Daarnaast is ze bekend als onderzoeker en schrijver van het boek ‘In de wachtkamer van de dood’, een boek over leven en sterven met dementie in een verpleeghuis.

Zorg Innovatie Forum

The vormt nu samen met René Maas en Akke Groenewoud het bestuur van het ZIF. Het ZIF zet zich in voor structurele vernieuwingen in de zorg. Het Forum coördineert samen met het Healhty Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) de uitvoering van het ouderennetwerk Regio Noord. Binnen dit netwerk zijn onder andere de projecten SamenOud, de Transmurale Zorgbrug en GRIP&GLANS uitgevoerd.

Dementie achter de voordeur

Als bijzonder hoogleraar onderzoekt The hoe thuiswonende dementerenden het beste ondersteuning kunnen krijgen. In een interview met Zorgvisie zegt ze daarover: ‘De overheid maakt te weinig middelen vrij voor de verborgen tragiek van dementie achter de voordeur’. Ze vindt dat er verhoudingsgewijs veel geld wordt besteed aan medisch wetenschappelijk onderzoek en dat er te weinig aandacht is voor de belevingswereld van mensen die thuis wonen met dementie.

‘De overheid zou meer geld moeten vrijmaken voor de ondersteuning van dementerenden die thuis wonen. Het overheidsbeleid is er nota bene op gericht om ouderen langer te laten thuis wonen', zegt The in het interview. Volgens haar schuilt er achter de voordeur veel verdriet over het verlies van de ratio, het verlies van de relatie en de machteloosheid. De verhalen die ze onder andere via dagboeken kreeg toegestuurd na haar columns hierover in het Parool, staan op de website dementieverhalenbank.nl.

Website dementie verhalenbank
Website Dementieverhalenbank / Bron: dementieverhalenbank.nl

Afhankelijkheid van relaties

In de september uitgave van Gerōn spreken Jan Willem van de Maat en Ria Wijnen uitgebreid met The over de interviews die ze houdt met mensen met dementie. Ze vraagt zich af: ‘Wie is deze persoon?’ Ze houdt zich erg bezig met de afhankelijkheid van mensen met dementie van hun relaties: ‘De relatie met je kinderen, familie en vrienden is al lang geleden gezet en op dat moment is, expliciet of niet, besloten om wat voor elkaar te doen en onder welke omstandigheden.’ Mensen willen zo veel mogelijk alles zelf doen, maar hoe pak je het aan met je sociale omgeving als dat niet meer lukt?

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...