Groeien in ouder worden

Groeiboekje voorkantEen boekje van het Nationaal Programma Ouderenzorg: 10 jaar gezamenlijk de schouders onder betere zorg voor ouderen

In het boekje Groeien in Ouder Worden blikken we terug op 10 jaar Nationaal Programma Ouderenzorg. Met de mooiste opbrengsten en verhalen.

Download Groeien in Ouder Worden (pdf)

Persoonlijke verhalen

In Nederland leven 3 miljoen 65-plussers. Wat zien zij in deze fase van het leven als de mooiste opdracht? De mooiste keuze? De mooiste overwinning? Die vragen stelden we aan negen ouderen.

Quote Mink Kisters
Een quote uit één van de persoonlijke verhalen in het boekje.

Dat leverde miniatuurtjes op met indringende en persoonlijke verhalen over hoe zij hun levenslijn zien doorlopen. Ook in de volgende hoofdstukken van hun bestaan. Alle verhalen vind je terug in het boekje.

Zoals die van Rieke Lont (80 jaar):

Rieke Lont"Ik heb bij mijn moeder gezien wat er gebeurt als je leunt op een ander. Mijn vader overleed toen ik zeven was. Mijn moeder had niet veel opleiding, was compleet afhankelijk van mijn vader. ‘Doe de kinderen naar een tehuis’, zeiden de mensen. In plaats daarvan vocht zij zich omhoog en zorgde zij voor ons."

"Zij is een voorbeeld voor mij en voor mijn dochter: kies ervoor om op eigen benen te staan. Zo lang mogelijk. Nog steeds probeer ik zo te leven. Dat je sommige dingen niet meer kunt, moet je uiteindelijk accepteren. Ook dat is een keuze. Boos worden heeft geen zin. Je kunt beter de hulp waarderen die je krijgt, in alle vriendelijkheid. Jouw dankbaarheid is weer een cadeau voor de ander."

Veranderingen

In 2007 besloot het ministerie van VWS tot het NPO om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Nog niet iedereen zag er destijds de noodzaak van in om de ouderenzorg ingrijpend te veranderen. En niemand kon voorzien wat die veranderingen zouden vragen van de zorg en van de ouderen zelf.

"Ik heb pijn, maar ook een diepe drang om de dingen zelf te blijven doen, tot het écht niet meer gaat. Maar ach, ik hou wel van een beetje strijd. Dat is mijn hele leven zo geweest."
Elly de Ruiter, 73 jaar

Anders doen en anders willen

Tien jaar lang hebben ouderen, professionals, onderzoekers en beleidsmakers binnen het programma gestaag aan die ontdekkingstocht bijgedragen. Dat leverde niet alleen veel kennis op in de zorg en ondersteuning voor ouderen. Maar vooral ook nieuwe manieren om het anders te doen én anders te willen. ‘De brug naar betere zorg moest nog gebouwd worden, maar wij liepen er al overheen’, vertelde een van de ouderen.

Opbrengsten

10 jaar NPO heeft veel opgeleverd. Wat? Dat lees je ook in het boekje of in de samenvatting hieronder. Misschien wel de belangrijkste maatschappelijke opbrengst van het programma: de groei in het denken over ouder worden. Over het mooie ervan. Over wat het vraagt om beter oud te worden; van onszelf, van elkaar, van de zorg, van de financiers en van de overheid.

NPO opbrengsten 10 jaar

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...