Toon zoekbalkToon menu

Wat werkt bij eenzaamheid? 14/10/2019

Eenzaamheid komt veel voor en is een groot probleem voor veel Nederlanders. Onder ouderen komt eenzaamheid relatief vaak voor. Wat werkt om vereenzamen te voorkomen of eenzaamheid te verminderen? Movisie onderzoekt in het dossier ‘Wat werkt’ hoe professionals hiermee om kunnen gaan. 

Dossier wat werkt (bij eenzaamheid)

Movisie deed internationaal onderzoek naar welke interventies echt werken. Hierover is praktisch toepasbare kennis ontwikkeld voor professionals die met ouderen werken. De kennis deelt Movisie in het dossier ‘Wat werkt’. Ook komt dit thema aan bod op het congres 'Een nieuwe generatie ouderen(zorg) op 27 november.

https://youtu.be/2CsU5IZMfi0

Onderzoeker Jan Willem van der Maat (Movisie) over eenzaamheid

Verbetertool eenzaamheid

Een van de praktisch toepasbare tools om projecten rondom eenzaamheid te verbeteren is de verbetertool eenzaamheid. Deze tool is samen met de gemeente Amsterdam ontwikkeld. De tool bestaat uit 3 stappen en kost in totaal zo’n 35 minuten om in te vullen. Aan de hand van 5 thema’s kun je analyseren welke onderdelen van jouw project of aanpak nog verbeterpunten hebben. Je krijgt tips om je aanpak te verbeteren en je wordt geholpen om stapsgewijs een verbeterplan te maken. Optioneel kun je het verbeterplan met je team vergelijken.

Duurzame aanpak eenzaamheid

Waar de meeste professionals in het sociale domein mee worstelen, is eenzaamheid op een duurzame en systematische manier op te lossen. Door de kennis in het dossier ‘Wat werkt’ heeft Movisie voorbeelden verzameld. Hier vind je voorbeelden die duurzaam werken, gebaseerd op de laatste stand van zaken in onderzoek. Ook is een training ontwikkeld voor professionals, waarin je tips krijgt om eenzaamheid bespreekbaar te maken. In deze training kun je eveneens ervaringen uitwisselen met anderen over wat werkt.
 

Meer informatie


 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]