Toon zoekbalkToon menu

Activiteiten en ontmoeting voorkomen té stille zomer 06/08/2019

Voor veel mensen is de zomer een mooie tijd. Een tijd om te genieten van lekker weer, vakantie of uitstapjes. Toch geldt dat zeker niet voor iedereen. Veel senioren voelen zich in de zomermaanden juist eenzamer dan in andere periodes van het jaar. Dit geldt voor 1 op 6 ouderen, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Daarom heeft KBO-PCOB juli en augustus uitgeroepen tot maanden van strijd tegen zomereenzaamheid.

Complex probleem

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Eenzaamheid is een complex probleem, het oplossen is niet eenvoudig. Als je ouder wordt kan het een grotere rol gaan spelen. Onder meer omdat mensen uit de directe omgeving wegvallen. 

Onder senioren vanaf 65 jaar geeft 44% aan zich eenzaam te voelen. Dat is bijna de helft van de ouderen. Van deze ruim 500.000 mensen voelt 15%, dus 75.000 mensen, zich in de zomer nog eenzamer dan in een andere periode van het jaar. Dit is vergelijkbaar met het aantal inwoners van een middelgrote stad als Assen of Voorburg. 

Verder voelt 3% van de senioren zich erg eenzaam en 13% enigszins. De langste periode dat iemand geen anders mens spreekt is 8 dagen. De zomer is dus voor een deel van de senioren een onprettige periode. Zomereenzaamheid komt vaker voor in en rond grote steden, iets meer onder vrouwen dan mannen, en onder alleenstaanden en senioren zonder kinderen. 


Lokale activiteiten 

Juist in de periode waarin familie, kennissen en buren op vakantie gaan, kan het voor achterblijvers stil worden. Té stil. Daarom is het van belang dat activiteiten ook in de zomer doorgaan, roept KBO-PCOB op. Dat kan op dezelfde manier als de verenigingsactiviteiten die de 800 lokale afdelingen de rest van het jaar aanbieden, maar de zomer leent zich bij uitstek voor een ander accent of invulling. Vaartochten, fietstochten, wandelingen en rondleidingen worden ook in deze periode georganiseerd. En met succes! 

KBO-PCOB deelt in de zomermaanden tal van goede voorbeelden ter inspiratie en om blijvende aandacht te vragen voor het thema. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: ‘Het is van groot belang dat er juist in de stille periodes als de zomer activiteiten georganiseerd worden. Wij zijn blij dat veel van onze afdelingen dat doen en roepen ook andere organisaties op dat te (blijven) doen. Het is voor mensen echt van betekenis om anderen te kunnen blijven ontmoeten.’

Ontmoeting op de zomerschool

Een ander inspirerend voorbeeld zijn de zomerscholen die op meerdere plekken in het land voor senioren worden georganiseerd. Het aanbod varieert van activiteiten als boetseren en schilderen tot rondleidingen, lezingen en samen eten. Het belangrijkste doel van deze zomerscholen is de onderlinge ontmoeting. Mooie voorbeelden van zomerscholen zijn er in Almere, Almelo, Delft, Tiel en Houten

Omzien naar elkaar

Hoewel eenzaamheid niet eenvoudig is op te lossen, kunnen we wel allemaal een steentje bijdragen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het begint namelijk gewoon bij oog hebben voor de ander, in je eigen omgeving. Maak eens een praatje, drink een kopje koffie of eet een ijsje met iemand in jouw buurt. Omzien naar elkaar is misschien wel de aanzet tot het oplossen van eenzaamheid. 

Via www.kbo-pcob.nl/eenzaamheid zijn de diverse inspirerende voorbeelden terug te vinden evenals meer informatie over eenzaamheid en het actiepakket Verbinding & Ontmoeting. 
 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]