Toon zoekbalkToon menu

Preventie

Vitale ouderen motiveren en coachen elkaar bij de Vitality Club 11/10/2019

Iedereen weet het wel: bewegen is belangrijk om vitaal oud te worden. Hoe zorg je voor voldoende beweging? En hoe zorg je dat het niet als een verplichting voelt? De Vitality Club heeft het recept gevonden: peer coaching. 

Bewegen verhoogt kwaliteit van leven

Volgens de beweegrichtlijnen voor ouderen is het advies om minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen. Helaas halen velen die norm niet. Terwijl voldoende beweging de mobiliteit, kwaliteit van leven en levensduur aanzienlijk kan verhogen. Met name voor 50-plussers is voldoende beweging essentieel, gezien het risico op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en gewrichtsklachten.

Vitality Club: elkaar motiveren 

Het doel van de Vitality Club is dat leeftijdsgenoten elkaar motiveren om gezamenlijk beweging in de dagelijkse routine te integreren en zo gezonder en gelukkiger oud te worden. Naast de gezondheidswinst dat een uur bewegen per dag oplevert, ervaren de deelnemers het sociale aspect ook als zeer waardevol.

https://youtu.be/LUoTvntVWxk
 

Vitality Club: samen aan de slag

Vitality Club is een non-profit organisatie, geïnitieerd door Leyden Academy. Het is een voorbeeld van zelforganisatie ('peer coaching') en is vergelijkbaar met de Anonieme Alcoholisten en Weight Watchers: mensen die gezamenlijk een doel proberen te bereiken. Een reeds bestaand succesvol en inspirerend rolmodel op het vitaliteitsvlak is de FreeWheel Club in Ulft. Onderzoek van Leyden Academy onder de deelnemers toont aan dat hun fysieke fitheid ieder jaar verbetert, en dat ze zich mentaal ook sterker voelen.

Laat je inspireren door de Vitality Club

https://youtu.be/ijJH7ql2VZY


Op de conferentie 'Een nieuwe generatie ouderen(zorg)' op 27 november vertelt verouderingswetenschapper David van Bodegom meer over dit concept. Ook een deelnemer van de Vitallity Club is aanwezig om vragen te beantwoorden. Meer weten? Kom dan naar de inspiratiesessie op 27 november!

Boek nu nog met vroegboekkorting (tot 20 oktober).

Meld je aan
 

Meer informatie

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]