Toon zoekbalkToon menu

Videoreeks ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’ 03/12/2019

Binnen zorgorganisaties is er steeds meer ruimte en aandacht voor de persoonlijke wensen en verlangens van bewoners door het inzetten van persoongerichte zorg. Leyden Academy heeft in samenwerking met Jo Visser Fonds de gratis videoreeks 'Liefdevolle zorg in de praktijk' ontwikkeld.

De videoreeks bestaat uit 19 korte video's die herkenbare praktijksituaties in beeld brengen, die inspireren en aanzetten tot een gesprek over wat liefdevolle zorg is.

Vier thema’s

De videoreeks 'Liefdevolle zorg in de praktijk' is opgenomen in het najaar van 2019 bij zorgorganisaties Azora, Respect Zorg, Schakelring en Topaz. De volgende thema’s worden behandeld:
  1. Leren kennen van de bewoner. 5 video’s, waaronder verzorgende Theresa die op een bijzondere manier contact maakt;
  2. Bijdragen aan leefplezier. 6 video’s, met onder meer Inez en Jeanette die laten zien dat leefplezier soms zomaar kan ontstaan;
  3. Delen van ervaringen. 4 video’s, waaronder activiteitenbegeleider Monique die foto’s deelt om de familie te betrekken;
  4. Omgaan met dilemma’s. 4 video’s, met onder meer de vraag of het hondje van bewoner Willy bij hem in huis mag komen wonen.
Deze vier thema’s vormen ook de basis van het Leefplezierplan voor de zorg, een nieuw ontwikkelde werkwijze waarin het positief welbevinden van bewoners centraal wordt gesteld.

Microlearning

De videoreeks is ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep: circa 200 vooral mbo-opgeleide verzorgenden IG, woon- of activiteitenbegeleiders, coördinatoren zorg en welzijn en zorgassistenten. Op basis van hun voorkeuren voor de vorm, leerdoelen en stijl is gekozen voor microlearning: korte, inspirerende leereenheden van circa 1,5 minuut. Elke video laat een echte praktijksituatie zien, met voorbeelden die leefplezier en liefdevolle zorg illustreren. Alle filmpjes eindigen met een vraag die uitnodigt om er zelf mee aan de slag te gaan of er met collega’s over in gesprek te gaan.

Breed toepasbaar

Opleiders in de (ouderen)zorg kunnen de complete reeks gebruiken of losse filmpjes inbedden in bestaande trainingen en onderwijsprogramma’s. De videoreeks kan ook goed worden toegepast binnen onderwijsinstellingen, door trainers en educatieve uitgevers in zorg en welzijn.
 
Bekijk hier de videoreeks 'Liefdevolle zorg in de praktijk' op YouTube. 
 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]