Toon zoekbalkToon menu

Preventie

Valpreventieweek: waarom is preventie belangrijk? 30/09/2019

Valpreventie bij ouderen is een van de meest gelezen onderwerp op BeterOud. Een val veroorzaakt veel leed en leidt vaak tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven van een oudere. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. 

Meer aandacht nodig voor valpreventie

Fysiotherapeut Maarten Kok: ‘In mijn praktijk richt ik mij op kwetsbare ouderen met complexe problematiek. Een groep mensen bij wie zich vaak valincidenten voordoen. Mijn praktijk bevindt zich in een kleine, vergrijzende gemeente, de helft van de inwoners is 65-plus. Samen met de gemeente heb ik met subsidie van ZonMw een project kunnen opzetten om deze mensen onder andere een valpreventiecursus aan te bieden. Wat ik in die cursus aantref, zijn mensen die meerdere valincidenten hebben meegemaakt. Ze komen pas bij de reguliere zorg in beeld als zich al een probleem heeft voorgedaan.

Kennis over valpreventie

VeiligheidNL heeft diverse cijfers en factsheets over valongevallen bij 65-plussers beschikbaar. Zo blijkt dat de meeste valongelukken zich thuis voordoen. Meestal vond het ongeval in huis plaats. Op de tweede plaats komen ongevallen op straat (11%) op de voet gevolgd door ongevallen in een instelling (9%).

In deze infographic staan nog wat cijfers over valongelukken op een rij:
Cijfers valongelukken ouderen
(Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere weergave)
 
Weet jij alles over valpreventie? Test het met de Valpreventiequiz op Zorg voor Beter.

Doe de valpreventiequiz

Blijven bewegen is belangrijk

Het is voor preventie vooral belangrijk dat ouderen blijven bewegen. Een handvat voor hoeveel bewegen gezond is, zijn de beweegrichtlijnen die Kenniscentrum Sport opstelde.

Bekijk de beweegrichtlijnen

Weet jij of je voldoende beweegt? Test het met de beweegquiz:

Quiz: Beweeg jij voldoende?
 

Cursus valpreventie voor professionals

VeiligheidNL zet trainingen en cursussen over valpreventie op een rij. Zo is er op 16 oktober een basiscursus valpreventie voor professionals. In deze cursus leer je alles over veranderingen bij het ouder worden (zoals spierkracht, looppatroon en houding) en krijg je Naast achtergrondkennis krijg je vooral veel praktische adviezen over hoe je een verhoogd valrisico signaleert. Deze cursus wordt ook in company aangeboden voor zorgorganisaties.

VeiligheidNL is de organisator van de Valpreventieweek en zet de activiteiten die deze week plaatsvinden door het hele land op een rij.

Bekijk activiteiten in jouw buurt
 

Hulpmiddelen valpreventie

Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans kun je onafhankelijke informatie en een keuzehulp vinden voor het selecteren van hulpmiddelen voor valpreventie. Deze website is bedoeld voor mensen die hulpmiddelen nodig hebben, mantelzorgers en zorgprofessionals.  

Bekijk de keuzehulp valpreventie

Meer lezen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]