Toon zoekbalkToon menu

Samen in de Knarrenhof 28/10/2019

Minder mantelzorgers en meer ouderen. Dit betekent dat het belangrijk wordt dat ouderen naar elkaar omkijken. Maar nieuwe woonvormen zijn niet zo makkelijk te beginnen. Woonproject het Knarrenhof richt zich hier op. 
Knarrenhof is een wooncoöperatie, waar bewoners gezamenlijk eigenaar zijn van de woningen en het beheer en onderhoud helemaal zelf regelen. Noaberschap is belangrijk in de Knarrenhof, dat betekent ook wel "omzien naar elkaar". De 48 huizen staan rond een gezamenlijke binnentuin, waardoor een ouderwetse woonhof ontstaat. De woningen zijn onderhoudsarm. Zo zijn er bladvangers die ervoor zorgen dat de daggoot schoon blijft. Hierdoor hoeven bewoners nooit zelf de trap op om dakgoten te reinigen. Daarnaast is alles op de begane grond en de bewoners hoeven niet meer te bukken voor stopcontacten

Samen naar het museum of drankjes drinken voor één euro!

De bewoners ondernemen verschillende soort activiteiten samen. Zo gaan ze samen naar het museum, wandelen of een middagje kaarten. Of drankjes drinken voor één euro in het Hofhuys, dit is het gemeenschappelijke gebouw in de wijk. Tijdens de 'Burendag' waren de bewoners ook druk bezig met het onderhouden van de gezamenlijke tuin. 

Sociaal contract

De 48 eengezinswoningen op Knarrenhof zijn voor een relatief lage prijs (ruim 2 ton) verkocht en de bewoners zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun motivatie, talenten en hobby's die een mooie aanvulling kunnen zijn voor de groep. 

De bewoners van het Knarrenhof hebben een sociaal contract getekend waarin staat dat je omkijkt naar de buren en ook zelf om hulp vraagt wanneer dit nodig is. Dit soort afspraken zijn nodig omdat er een sterke daling is te zien het aantal mantelzorgers. Momenteel zijn er nu vijftien potentiele mantelzorgers op elke hoogbejaarde, in 2040 zijn dat er zes. 

Initiatieven zoals de Knarrenhof passen goed bij de veranderende woonbehoefte van veel ouderen, zegt Mirella Minkman, bestuurder bij kennisorganisatie voor de langdurende zorg Vilans. ''Ouderen zijn tegenwoordig veel langer fit en actief. De tijd dat je op je 65ste naar het bejaardenhuis ging, is echt voorbij. Er is een grote groep ouderen die nog van alles wil. Daar horen woonvormen als hofjes bij.''

Lange wachtlijst

Voor de 48 woningen in Zwolle staan 180 mensen op de wachtlijst. De stichting van directeur Prak, probeert vergelijkbare woonhofjes door heel Nederland op te zetten. In Zutphen, Gouda, Hardenberg en Zeewolde moet de bouw van hofjes volgend jaar starten en in meer dan tien andere gemeenten is Prak bezig met onderhandelingen. Ruim dertienduizend mensen hebben zich ingeschreven.

Financiering 

Het Rijk probeert woonzorgvormen sinds kort te stimuleren met een subsidieregeling, die minister De Jonge in april in Knarrenhof Zwolle presenteerde. Het idee van de regeling is dat het Rijk garant staat voor de financiering van dit soort initiatieven. Hoewel het Knarrenhof het voorbeeldproject voor de regeling is, heeft uitgerekend het Zwolse initiatief moeite subsidiegeld te krijgen. Juridische bepalingen zitten in de weg.

Bouwer Trebbe en Delta wonen hebben gezorgd voor het startkapitaal om de Knarrenhof op te zetten. Trebbe heeft het laatste deel van de aanloopkosten voor zijn rekening wilde nemen. Woningcorporatie Delta Wonen droeg financieel bij aan de veertien sociale huurwoningen op de hof.

Peter Prak maakt daarnaast gebruik van crowdfunding. In Zutphen en Gouda hebben potentiële kopers gezamenlijk vooraf tienduizenden euro’s ingelegd. Toch zou Prak liever structurele financiering van de overheid krijgen om meer projecten te kunnen starten.

Lees hier het volledige artikel over het Knarrenhof.
 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]