Toon zoekbalkToon menu

Vitaal en zelfstandig

Ouderen bewegen minder tijdens corona 27/01/2021

Veel Nederlandse ouderen zijn in coronatijd minder gaan eten en bewegen. Dit vergroot het risico op ondervoeding, sarcopenie en kwetsbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van LASA.

LASA: langlopend onderzoek ouderen

LASA (Longitudinal Age Study Amsterdam) is een langlopend onderzoek onder ouderen naar gevolgen van het ouder worden. Er wordt ook onderscheid gemaakt in verschillende leeftijdsgroepen (55-85 jaar).  
Dit onderzoek naar bewegen en sporten tijdens corona is afgenomen met een vragenlijst onder 1119 zelfstandig wonende ouderen, variërend in leeftijd van 62-98 jaar.

Minder beweging door coronapandemie

De helft van de ondervraagde ouderen (48-54%) gaf aan minder te bewegen en sporten door corona. Mensen die in quarantaine zitten, rapporteren nog vaker dat ze minder bewegen en sporten.

Bekijk beweegtips voor elke dag (ook in coronatijd):

Beweegtips voor elke dag

Tips om in beweging te blijven

Ondervoeding een probleem

10-15% van de ondervraagde ouderen gaf aan dat ze moeite hebben met boodschappen, minder eten dan normaal en warme maaltijden overslaan. Hierdoor verliezen ze gewicht, wat kan leiden tot ondervoeding.
Deze groep is relatief ouder, vaker alleenstaande vrouw en met een BMI lager dan 22. Vaak hebben ze ook andere functionele beperkingen.
Alleenstaanden hebben juist ook een grotere kans op meer eten door stress van de coronapandemie. Ook 'jongere ouderen' van onder de 60 jaar hebben hiermee te maken.

Niet alle ouderen zijn gelijk

Minder bewegen en meer eten (of juist minder) heeft consequenties voor de gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat corona niet hetzelfde effect heeft op alle ouderen. Dit hangt af van karakteristieken zoals de woonsituatie en leeftijd.

Lees het onderzoek [ENG]

Meer lezen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]