Toon zoekbalkToon menu

Participatie

Hoe ga je goed om met 'social distancing'? 08/04/2020

Wat is er nodig om ouderen in tijden van corona passend te ondersteunen? Ouderen maken zich zorgen om de gevolgen van de maatregelen, dreigen te vereenzamen en maken zich zorgen over hoe het nu verder moet. Op welke manier kunnen professionals vraag en aanbod koppelen? In dit artikel bespreken we de gevolgen en geven we tips voor ouderen en professionals in de ouderenzorg. 
Nu Nederlanders worden opgeroepen om sociaal contact zo veel mogelijk te mijden bestaat het risico bestaat dat ouderen (verder) vereenzamen. Ook zijn ouderen nu vaak extra voorzichtig uit angst om ziek te worden of anderen ziek te maken. Tegelijkertijd zijn veel initiatieven gestart.

Gevolgen van de coronamaatregelen

Vanwege de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, zijn ook ouderen gebonden aan huis. Dat heeft voor hen nu grote gevolgen, denk aan niet naar (ontmoetings)activiteiten kunnen gaan, geen mantelzorg aan bekenden kunnen geven, ongezond eten, te veel of juist te weinig eten en drinken, niet naar de winkel kunnen of bestelde of verveling. De omstandigheden kunnen leiden tot toename van klachten met betrekking tot fysieke en psychische gezondheid. Juist ook bij ouderen die het voor corona nog net aardig konden redden, maar door het coronavirus of de maatregelen om dit virus tegen te gaan, ineens kwetsbaar worden.

Niet alleen kwetsbaar

Ouderen zijn echter niet alleen maar kwetsbaar tijdens deze coronacrisis. Veel ouderen kunnen en willen zelf ook graag wat doen voor anderen. Ook zijn ouderen veel digitaal vaardiger dan vaak wordt gedacht. 65% van de 65-plussers vindt zichzelf digitaal vaardig, zo blijkt uit onderzoek. Ook vindt een merendeel van zichzelf niet te oud om nieuwe technologieën te leren. Inmiddels zijn er ook tal van initiatieven opgestart. Hieronder enkele tips op een rij waar u ouderen naar kunt verwijzen.

Tips voor digitale hulp

 • Initiatieven zoals de Helpdesk Welkom Online van het Nationaal Ouderenfonds helpen ouderen telefonisch met online en digitale vragen.
 • Verder worden er bijvoorbeeld gratis online colleges aangeboden aan ‘senioren die willen blijven leren’ door studenten van Oud Geleerd Jong Gedaan.

Tips voor culturele en luchtige initiatieven

Vele initiatieven zijn inmiddels opgezet om ouderen verlichting te bieden in deze tijden van corona. Van een bosje bloemen afleveren voor de voordeur tot de huisarts die ouderen opbelt. Burenhulp in allerlei verschijningsvormen, talrijke manieren van beeldbellen en bijpassende hulp bij; aangepaste televisieprogramma’s enzovoorts. De creativiteit is groot en kent geen grenzen. Hieronder en bloemlezing van creatieve initiatieven.
 • Genieten van kunst en cultuur vanuit de eigen woonkamer. Deze zijn niet meestal niet specifiek voor ouderen ontwikkeld, maar kunnen ook voor hen erg interessant zijn.
  Bekijk hier een overzicht met uiteenlopende initiatieven: van het online ‘bezoeken’ van musea tot het online bekijken van muziek- en theatervoorstellingen.
 • Oproepen tot kaartenactie
 • ‘Red je Boeketje’ doneert boeketten aan ouderen in verzorgingstehuizen.
 • Ouderenuurtjes in supermarkten
 • Boodschappen halen voor een oudere zoals in Aalsmeer
 • Binnenactiviteiten voor ouderen (natuur-, cultuur- en beweegtips voor thuis)

Tips: hulplijnen voor ouderen

Diverse telefonische infolijnen hebben het druk zoals de Luisterlijn. De telefoon pakken voor ouderen is ook heel makkelijk, veilig en informatief.
 • Zilverlijn (een gratis belservice voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds): als ouderen zich aanmelden, worden ze vervolgens regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers.  
 • Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB (nu ook in meerdere talen)
 • Belcirkels van KBO-Brabant: de Belcirkels van KBO-Brabant zijn bedoeld voor leden die het prettig vinden om in deze tijd regelmatig telefonisch contact te hebben met andere KBO-leden.
 • Telefoonlijn van de ANBO
 • Koetjes & Kalfjes-project – studenten bellen eenzame ouderen die thuiszitten door corona: ‘Leonoor en Rosalie zijn het initiatief ‘Koetjes & Kalfjes’ gestart om eenzaamheid tegen te gaan bij ouderen die tijdens de coronacrisis hele dagen binnen zitten.

Coronadosssier Movisie

Dit artikel is deels afkomstig van een dossier waarin Movisie kennis verzamelt over het coronavirus. Lees bijvoorbeeld ook het artikel met knelpunten, kansen en initiatieven voor gemeenten.
Naar het dossier
 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

R. van Minnen 14/4/2020

Ik verwonder mij steeds over de term social distancing.....! Het gaat toch om physical distancing..1.5m! Mij lijkt het dat er juist in sociaal gedrag toenadering gezocht moet worden; elkaar helpen, begrip, liefde, maar op afstand: fysiek! Niet qua sociale affecties, of is is social distancing ; zoek het zelf uit, blijf bij me weg; een negatief signaal! Ieder voor zich! De sterkste overleven!