Naar hoofdinhoud Naar footer

GGD en gezond ouder worden

Een gezonde leefstijl volhouden is belangrijk. Want gezond ouder worden, dat wil toch iedereen?

Deze leefstijl begint eigenlijk al voor je geboorte en wat daarbij helpt is van de ‘gezonde keuze’ dé ‘makkelijke keuze’ maken. Maak die omgeving nou zo dat die je uitnodigt om te wandelen en te fietsen en zorg voor gezonde schoolkantines en een rookvrije omgeving. 

Voor de GGD (Gemeentelijke/Gemeenschappelijke gezondheidsdienst) is gezond ouder worden belangrijk. Zij bewaakt, beschermt en bevordert namelijk de gezondheid van iedereen, met speciale aandacht voor risicogroepen. Dat doet zij door risico's voor de gezondheid te voorkomen en de gezondheid van alle inwoners te bevorderen. De GGD Flevoland is één van de partners van BeterOud.

25 verschillende GGD’s 

De 25 GGD’s in Nederland zijn allemaal de gezondheidsdienst van de gemeenten in hun regio. De gemeenten vormen het bestuur en bepalen wat een GGD doet. Dat kan dus verschillen per regio. Wil je meer weten over de taken van de GGD en over het verband met gezond ouder worden? Bekijk dan dit filmpje op YouTube van de voormalig directeur van GGD Fryslân. 

Vanuit dezelfde visie

De verschillende GGD’s werken meestal vanuit dezelfde visie, namelijk: Positieve Gezondheid. We zien gezondheid dus niet alleen als de afwezigheid van ziekte, maar het gaat erom dat iedereen mee kan doen. Dat je om kunt gaan met de uitdagingen die het leven je biedt. 

Voor alle GGD’s geldt dat we werken op basis van onderzoeksdata en kennis. Wat weten we over de gezondheid van de inwoners in onze regio? Welke uitdagingen zijn er om gezond ouder te worden? En wat weten we over wat er werkt in preventie? 

Samen werken aan gezondheid

Aan gezondheid werken we samen met inwoners en partners. Daarom sluiten we in heel Nederland regionale preventie-akkoorden. Per regio maken we daarin afspraken met gemeenten, zorgverzekeraars, welzijnsorganisatie, patiëntenorganisaties en zorgorganisaties over hoe we samen werken aan gezondheid. Gezond ouder worden is vaak één van de thema’s in die akkoorden.

Thema’s en de manier waarop 

De belangrijkste thema’s waar de GGD’s in Nederland met betrekking tot gezond ouder worden aan werken zijn dementie, eenzaamheid, mondgezondheid, bewegen, voeding en valpreventie. We willen de vitaliteit van de inwoners bevorderen. Vitaal ouder worden is het doel. 

De manier waarop GGD’s inzetten op gezond ouder worden is afgestemd op de lokale behoefte en verschilt per gemeente. Misschien is dat de ene keer een magazine over gezond ouder worden, maar de andere keer een webinar of podcast. We werken ook aan grote samenwerkingsprojecten. In deze samenwerkingsprojecten delen we kennis en vervullen we de rol van (netwerk)regisseur of juist die van onderzoeker. Hierbij leggen we de verbinding tussen het medisch en sociaal domein.

13 juni: Vitaal ouder worden; samenwerken met de GGD

Tijdens het congres ‘een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ naar eennieuwegeneratieouderenzorg.nl op 13 juni organiseren 5 GGD’s de workshop ‘Vitaal ouder worden: samenwerken met de GGD’. Preventie staat hoog op de agenda. Vitaal ouder worden is één van de thema's binnen het gala. Wat kan en doet een GGD om vitaal ouder worden te stimuleren? Hoe kom je in contact met de GGD’s en hoe komen zij in contact met jou? Hoe kunnen we samen werken in de regio als het gaat om vitaal ouder worden? In onze eigen regio’s, maar ook in heel Nederland? 5 GGD’s vertellen over hun activiteiten en zoeken met jou de samenwerking hierin. We gaan graag met je in gesprek. Kom je ook naar de sessie van de GGD'en?