Toon zoekbalkToon menu

Preventie

Niet afstappen maar doortrappen: Veilig op de fiets 29/11/2019

Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. (Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen.
Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij.

Waar let ik op bij aanschaf e-bike?

In acht stappen werken we er samen naar toe dat de oudere onbewuste fietser een bewuste ambassadeur van Doortrappen wordt. Via voorlichtingsmateriaal en lokale bijeenkomsten wil Doortrappen ouderen bewust maken van alternatieven om langer en veiliger door te gaan met fietsen. Zo zijn er online tips beschikbaar, bijvoorbeeld over 'waar let je op bij het aanschaffen van een e-bike?
  • Veilig fietsen tips - Tips van doortrappers voor langer veilig fietsplezier
  • Fietsverhalen van mensen die al hun hele leven met plezier en volharding doortrappen

Bekijk het verhaal van de 96-jarige Egbert Brasjen (winnaar Zilveren Trapper na de oproep 'Wie is de oudste fietser van Nederland?')

https://www.youtube.com/watch?v=yzwsFNrMQbM

Informatie voor gemeentes

Doortrappen biedt gemeentes een programma en een website met tools, kennis en ondersteuning om de sociale omgeving van de oudere op gemeentelijk niveau systematisch in kaart brengen én te betrekken. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij. Buurtsportcoaches, gemeenteambtenaren, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, fietsenmakers, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, (sport)verenigingen en lokale ondernemerswerken samen om ouderen veilig te laten fietsen.

https://www.youtube.com/watch?v=F1ZHFFvHoiM

Beschikbare materialen

Steeds meer gemeenten in Nederland gaan aan de slag met Doortrappen.

Bekijk deelnemende gemeenten 

Er zijn handige materialen beschikbaar om Doortrappen uit te voeren in je eigen gemeente of regio:

  • Handleiding gemeentes
  • Doortrappen gesprekskaarten
  • producten voor rijwielhandelaren
  • posters
Bekijk de materialen

Aanvullende tips voor ouderen 

Lokale activiteiten

Voorbeelden van activiteiten zijn bijvoorbeeld het inzetten van rijwielhandelaren voor voorlichting, fiets- en e-bike infomiddagen, een fietscheck en een fietstocht.

Het programma ‘Doortrappen’ wordt nu uitgevoerd door zeven provincies, een vervoerregio en 65 gemeenten. Zij worden ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het landelijk programmabureau. Ambitie is dat Doortrappen in 2021 in alle provincies wordt ingezet om de fietsveiligheid van ouderen te verbeteren.  

Meer informatie over Doortrappen is te vinden via de website: http://doortrappen.nl

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Hay Achten 27/3/2020

In mijn laatste seniorenblad wordt in feite reclame gemaakt voor fietspaden voor ook snelle E-bike 9ca 40km). Deze fietsen horen mi niet op gewone fietspaden thuis, nog sterker ze moeten daar verboden zijn. Ook wordt reclame gemaakt voor ouderen om E-bikes te stimuleren, immers dat zou gezond zijn en ook fitheid verhogen. Dat laatste vergeet maar, imeers waar wordt je fit van, je hoeft amper kracht te zetten en dan rijden de meesten al onverantwoord een stuk boven de 20/uur


Erna Loosman 7/12/2019

Ik was een fervent fietster tot 40 km per dag maar de laatste weken hebben mij doen beseffen dat hoe duur de fiets ook is of welk merk het staat en hangt met goed materiaal!
Pointerfiets spontaan doormidden! Alluminium en gewoon aan mij verkocht terwijl ik boven het maximum gewicht ben en dat is te zien
BSP handvat vast laten zetten en volgende dag over de kop want het handvat vloog eraf! Voortanen naar de gallemiesen!
Enz, enz kijken jullie hier ook naar?