Toon zoekbalkToon menu

Preventie

Aanmelden voor onderzoek naar effect BCG-vaccin op infectie met coronavirus bij 60-plussers 04/05/2020

Het coronavirus blijkt vooral ouderen ernstig te raken en ziek te maken. Zij lopen ook de hoogste risico om aan de infectie te overlijden. Momenteel is er nog geen vaccin tegen het coronavirus of een andere manier om ouderen te beschermen.
 
Het Radboudumc gaat met het UMC Utrecht onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin) bij ouderen (60plus) de kans op infectie met het coronavirus verkleint, of dat het de ernst van de symptomen vermindert als er toch een infectie optreedt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek Het is echter nog niet vastgesteld of het BCG-vaccin ook (enige) bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Om te bepalen of het wel of niet werkt, wordt dit onderzoek bij ouderen nu uitgevoerd.

Meedoen met het onderzoek

NUZO wil 60+ers (of degenen die met deze doelgroep werken) in de brede regio Utrecht attenderen op de mogelijkheid deel te nemen aan het onderzoek. In totaal kunnen 1600 ouderen deelnemen aan het onderzoek. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet. Het UMC Utrecht zorgt na aanmelding voor uitgebreide, vrijblijvende, informatie.

Het onderzoek

Het onderzoek zal ongeveer een half jaar duren en de eerste keer moeten de deelnemers naar de onderzoekers toe. Dit zal bij een soort Drive-in plaatsvinden, waar het onderzoeksteam de deelnemers ontvangt op veilige afstand. De deelnemers krijgen een speciale app op hun smartphone, waarop zij dagelijks kort enkele vragen moet beantwoorden. Deelnemers zonder smartphone worden dagelijks kort gebeld.  

Meer informatie en aanmelden

Voor mensen die aan het onderzoek willen deelnemen geldt dat ze 60 jaar of ouder moeten zijn. Meer informatie over het onderzoek en deelname is te krijgen door een e-mail met naam en geboortedatum te sturen naar: coronabcg60@umcutrecht.nl  Als je liever belt voor informatie of vragen dan kan dit van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur op 0617933288.

Het onderzoek heeft geen consequenties voor de beschikbaarheid van het vaccin voor het reguliere gebruik door de GGD‘en.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Gerda 5/11/2020

Ik heb ongeveer 45 jaar geleden een bcg injectie gehad in mijn pre-klinische periode. Ben nu 67 en vraag me af of dit nu nog effect heeft. Ben in goede gezondheid en heb tot eind juni in de zorg gewerkt.
Als ik voor het onderzoek in aanmerking kom, wil ik graag meewerken.


Carona de Groot 15/10/2020

Ik wil ook graag meedoen


Hetty de Vries-Bloem 14/10/2020

Ik wil wel mee doen. Woon in Dordrecht, 63 jaar, voor zover ik weet gezond. Heb op 18 jarige leeftijd een BCG gehad ivm werken in een ziekenhuis.


Wilma Lewis 5/10/2020

Ik wil meedoen aan dit onderzoek in Den Helder. Waar kan ik me aanmelden?


Marianne Terkoolt 5/10/2020

Ik woon in regio Alkmaar ben 63 jaar en wil graag meedoen, hoe kan ik mij aanmelden voor Alkmaar?


Coby Visser 5/5/2020

Ik wil heel graag meedoen met dit onderzoek .Toen ik 16 jaar was heb ik een BCGInjectie gehad omdat ik ging stage lopen(zat op de Inas)Ik wil ook graag weten of ik nog anti stoffen heb .


Marian van Holt 4/5/2020

Ik ben 61 (21-2-1959) jaar en toen ik 16 of 17 jaar was heb ik de BCG vaccinatie gekregen. Ik ging toen werken en de opleiding voor ziekenverzorgster volgen in verpleeghuis Sonneburg te Rotterdam. Ik ben nu nog steeds werkzaam inderdaad zorg namelijk als casemanager dementie en wil graag meewerken aan dit onderzoek.