Toon zoekbalkToon menu

Oudere vrijwilligers behouden? Zet in op contact! 17/11/2021

Onderzoek van 'Samen Ouder Worden' wijst uit: Oudere vrijwilligers hadden last van de coronacrisis, maar keren meestal terug.

Terugkeer

Meer dan 60% van de oudere vrijwilligers is door de corona-crisis tijdelijk of langere tijd met hun vrijwilligerswerk gestopt. Ze deden dat zelf vooral vanwege de gezondheid van anderen en hun eigen gezondheid. Maar vaak nam de organisatie het besluit om de deuren te sluiten. Eén op de drie door corona gestopte oudere vrijwilligers heeft daarvan negatieve effecten ondervonden. Een belangrijke uitkomst is: Met name het gebrek aan contact en betekenisgeving heeft hen opgebroken. Zo’n 10% van de tijdens de corona-crisis gestopte oudere vrijwilligers keert niet terug of overweegt te stoppen. Negen op de tien oudere vrijwilligers komen dus wel terug. 

Onderzoek

Daarom wilden de organisaties in het programma 'Samen Ouder Worden' graag weten wat de overwegingen zijn van oudere vrijwilligers om als vrijwilliger weer actief te worden wanneer ze tijdelijk of langere tijd gestopt zijn met vrijwilligerswerk als gevolg van de corona-crisis. Ook wilden ze in beeld krijgen op welke wijze organisaties die met oudere vrijwilligers te maken hebben effectief kunnen inzetten op het behoud van oudere vrijwilligers na een crisis.

Daarom is er literatuuronderzoek gedaan en zijn er twee vragenlijsten onder de partners van 'Samen Ouder Worden' uitgezet en focusgroepen georganiseerd. De vragenlijst voor vrijwilligers is door 1.117 personen ingevuld. De vragenlijst voor organisaties is door 147 coördinatoren ingevuld. 

Betekenis voor anderen is belangrijkste drijfveer, contact de belangrijkste opbrengst

De respondenten van dit onderzoek benoemen betekenis voor anderen als belangrijkste drijfveer. Gevolgd door het feit dat het leuk en belangrijk is om te doen en dat vrijwilligerswerk sociale contacten oplevert. Die sociale contacten zijn voor oudere vrijwilligers de belangrijkste opbrengst en pas daarna betekenisvol en nuttig bezig en er plezier uit halen. Het is zinvol om binnen de groep oudere vrijwilligers een nader onderscheid te maken omdat motivatiemixen veranderen naarmate vrijwilligers ouder worden: je kunt niet alle vrijwilligers over één kam scheren.

Lees op deze site van de NOV, vrijwilligerswerk.nl meer over het onderzoek en de resultaten. 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Amada 16/1/2022

Ik wil mijn geweldige ervaring met iedereen delen over een spreukgebruiker genaamd Dr. ODIBOH DADA, mijn man bedroog me en toen ik erachter kwam dat we ruzie hadden waardoor hij een scheiding aanvroeg, huilde ik en smeekte hem om me te vergeven maar hij staat erop van me te scheiden. Toen ik online naar liefdescitaten aan het zoeken was, zag ik mensen praten over Dr. ODIBOH en zijn geweldige werken over hoe hij hen hielp hun liefdesprobleem op te lossen wiens geval vergelijkbaar was met het mijne en sommigen zelfs het ergste lieten zijn contactgegevens achter en ik nam contact met hem op en hij vertelde me dat ik me geen zorgen moest maken dat mijn man na 3 dagen de scheiding zou annuleren en bij me terug zou komen nadat ik alles had gedaan wat hij me vroeg te doen, tot mijn grootste verbazing kwam mijn man na 3 dagen terug en hij knielde neer en smeekte me om te accepteren hem terug en hij beloofde me dat hij me nooit meer zou bedriegen of verlaten. Hij annuleerde de scheiding en keerde terug naar huis. Nogmaals bedankt Dr/Profeet ODIBOH, u bent inderdaad een zegen voor mij. U kunt ook contact opnemen met Dr. ODIBOH om u te helpen uw ex terug te krijgen op zijn e-mail: (odibohsolutionhome@gmail.com) of WhatsApp +2347048883838, website-https://odibohsolutionhomes.blogspot.com/