Toon zoekbalkToon menu

Mensen die hulp krijgen van mantelzorgers gezocht voor RIVM-onderzoek 04/05/2021

Veel ouderen ontvangen thuis wel eens hulp van mensen uit hun omgeving, bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid of omdat zij minder mobiel zijn. Denk daarbij aan hulp bij persoonlijke verzorging, het huishouden, boodschappen, vervoer, administratie, of het maken van afspraken en meegaan naar een arts. Het RIVM zoekt voor dit onderzoek naar mensen die ook wel eens hulp krijgen uit hun omgeving. 
Mensen uit de omgeving die hulp geven, worden vaak mantelzorgers genoemd. Dit kunnen de partner, kinderen, vrienden, buren of familie van de oudere zijn. Soms hebben mantelzorgers zelf ook wat hulp en ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld omdat ze de hulp aan de oudere combineren met een baan. Zij vragen dan bijvoorbeeld of iemand wat hulptaken van hen kan overnemen. Of zij gebruiken technologie die hen helpt om de hulp voor de oudere ook op afstand te kunnen geven.

Voor dit onderzoek is de RIVM benieuwd naar wat ouderen vinden van het ondersteunen van mantelzorgers. Het kan namelijk zo zijn dat de ondersteuning die mantelzorgers ontvangen, ook gevolgen heeft voor ouderen zelf. Daarom is het belangrijk dat de ondersteuning die de mantelzorger ontvangt, past bij de wensen van ouderen. We zijn daarom op zoek naar ouderen van 65 jaar of ouder die hierover een aantal vragen willen beantwoorden.

Wie kan er mee doen?

• Mensen die ouder zijn dan 65 jaar
• Thuis wonend (niet in een zorginstelling zoals een verpleeghuis);
• Mensen die thuis wel eens hulp ontvangen van mensen uit hun omgeving, zoals partner, kind(eren), vrienden, buren of familie. Dit geldt ook als de hulp slechts af en toe plaatsvindt.

Dus bent of kent u iemand die mee kan doen aan dit onderzoek? Via deze link is de vragenlijst van de RIVM beschikbaar. 

Voor een papieren vragenlijst of vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met onderzoeker Eline Vos.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]