Zorgstudent ontmoet oudere

04 november 2015

Een groot vooroordeel bij jongeren over de ouderenzorg: 'ouderenzorg is saai'. Om jongeren te motiveren en het onderwijs te laten aansluiten op behoeften van ouderen, startte in 2013 het project ‘Ouderenparticipatie in het onderwijs voor ouderenzorg’. Onlangs is het afgerond.

Jongeren kiezen liever voor kraam- of jeugdzorg

Het project is onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg en werd uitgevoerd door Zorgbelang en Vilans. Manon Metselaar, programmamedewerker bij Vilans, vindt het jammer dat jongeren liever voor kraam- of jeugdzorg kiezen dan voor ouderenzorg: ‘De ouderenzorg is sterk in beweging; er verandert veel. De doelgroep is wel degelijk heel boeiend, inspirerend, uitdagend en complex.’ In een interview in Mediator, het webmagazine van ZonMw, vertelt Metselaar meer over het onderwijsproject.

Ouderen helpen studenten

Het project 'Ouderenparticipatie in het onderwijs voor ouderenzorg' borduurt voort op bestaande voorbeelden van ouderenparticipatie. Acht mbo-, hbo- en wo-opleidingen deden mee met een pilot om ouderen te betrekken bij het onderwijs. Hier zijn veel diverse initiatieven uitgekomen, vertelt Metselaar: ‘Studenten van de Christelijke Hogeschool Ede nodigden bijvoorbeeld ouderen uit om studenten te helpen bij het oefenen met Easycare, een vragenlijst die in de regio gebruikt wordt om snel en efficiënt de zorgbehoefte van thuiswonende ouderen in kaart te brengen.’

Zorgstudent ontmoet oudere
Oudere bij zorgstudenten in de klas. Bron: ZonMw

Ouderen en studenten hebben er baat bij

Bij Hogeschool Windesheim zijn ook ouderen actief. Een werkgroep van 6 ouderen van Denktank 60+ Noord werkt mee aan lessen over keukentafelgesprekken en oefent casussen met studenten verpleegkunde. Volgens Anjo Geluk (70), voorzitter van Denktank 60+ hebben beiden partijen er baat bij: 'Onze stem zou overigens nog luider kunnen klinken als meer ouderen zich zouden committeren. Hier is dus werk aan de winkel.’

Lees het volledige artikel Zorgstudent ontmoet oudere.

Ouderenparticipatie in onderwijs

Naast deze initiatieven zijn er nog veel meer scholen, organisaties en docenten bezig met ouderenparticipatie in het zorgonderwijs:

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...