'Groot aantal verpleeghuizen kan zorg voor ouderen niet aan'

04 juli 2016

De zorg in verpleeghuizen is complexer dan ooit en dat neemt alleen maar toe. Niet alle instellingen zijn daar klaar voor, constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van het extra toezicht dat zij het afgelopen jaar hield op 150 verpleegzorginstellingen. Vandaag presenteert de IGZ de eindresultaten in een rapport.

Grote zorgen

De inspectie maakt zich bij 38 grote instellingen zorgen over de patiëntveiligheid. Over 11 van de instellingen zijn de zorgen zeer groot. 82 van de 150 instellingen hebben wel voldoende verbeteringen geboekt. Hoewel het personeel in deze verpleeghuizen volgens de inspectie bevlogen is, ontstaan er problemen doordat ouderen op steeds hogere leeftijd, met complexere gezondheidsklachten naar het verpleeghuis gaan.

Veel aandacht voor ouderen

Het rapport geeft aan dat er voldoende aandacht is voor ouderen. De grote meerderheid van de verpleeghuizen verbetert de zorg door ervaringen en klachten van ouderen en familie te gebruiken.

Conclusies uit het rapport

  • Een derde van de verpleeghuizen heeft te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren.
  • Bijna de helft van de instellingen meldt fouten niet of gebruikt deze informatie niet om de kwaliteit te verbeteren.
  • In bijna 60 van de 150 instellingen voert het personeel geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.
  • De kennis van het personeel is vaak onvoldoende, bijvoorbeeld over de omgang met dementie. In bijna 40 procent van de verpleeghuisinstellingen werkt het personeel niet volgens de protocollen en richtlijnen.
  • Positief is dat de grote meerderheid van de verpleeghuizen ervaringen en klachten van ouderen en hun familie gebruikt om de zorg te verbeteren. Ook zou er genoeg aandacht zijn voor de ouderen.

Oorzaken

De inspectie ziet 3 belangrijke oorzaken:

  • Bestuurders sturen onvoldoende op kwaliteit en veiligheid van de zorg
  • Kennis en vaardigheden van medewerkers zijn onvoldoende
  • Deskundigheid en inzetbaarheid van medewerkers passen niet goed bij de zorgbehoefte van cliënten

Waardigheid en Trots

Dat er ook mooie dingen gebeuren in de verpleeghuiszorg, blijkt vandaag op het Waardigheid en Trots congres: ‘Een jaar later, ruimte voor verpleeghuizen’. Zorgaanbieders laten gedurende de hele dag tijdens workshops en presentaties zien wat de opbrengsten zijn van een jaar gezamenlijk werken aan de verbetering van de kwaliteit van de verpleegzorg. Zij delen hun ervaringen over: de cliënt centraal, samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers, bijscholing en verantwoorden van kwaliteit en nog veel meer.

Staatssecretaris van Rijn sprak ook op het congres. Kort gezegd: we mogen trots zijn op onze verpleeghuiszorg, maar we mogen er nog niet tevreden over zijn. Het gaat goed maar het kan beter. Met Waardigheid en Trots is de weg omhoog ingezet. Er is een ontwikkeling in gang gezet die niet meer te stoppen is, stelt hij. Waardigheid en Trots is een gezamenlijke kans en Van Rijn daagt iedereen uit om die te grijpen.

Bron: Trouw  / RTL Nieuws

En verder

  • Help jij mee de zorg en ondersteuning voor ouderen te verbeteren? Doe mee!

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...