Zonnehof presenteert spel en kalender

29 november 2017

Tijdens de leergemeenschap Innovatie in dagbesteding op 21 november presenteerde Zonnehof uit Tilburg twee bijzondere, eigen ontwikkelde producten. Een activiteitenkalender met pictogrammen biedt duidelijkheid aan deelnemers en familie. En bewoners van De Herenkamer bedachten een variant op Monopoly, waarvan het maken net zo leuk is als het spelen ervan.

Lees over innovatieve zorgboerderij De Aarde

beteroud-spel-activiteitenkalender-ouderenzorg-dagbesteding-innovatie

Zonnehof-monopoly

De Herenkamer van Zonnehof is een dagbestedingsgroep alleen voor mannen. De deelnemers geven dagelijks aan wat ze willen doen of bespreken. Toen bleek dat veel aanwezigen eigenlijk niet wisten wat er allemaal op Zonnehof te doen was, bedacht hun begeleider dat een spel zou kunnen helpen om hierin meer inzicht te krijgen. De groep inventariseerde onder zijn begeleiding de aanwezige voorzieningen en diensten. Samen bepaalden ze wat er wel of niet in het spel thuishoorde. De kok viel af, want dan zouden ook de verzorgenden, de manager en de fysiotherapeut er op moeten. Daarvoor was geen plaats. Wel op het bord staan bijvoorbeeld de beweegtuin, de kapper, de kippen en drie locaties.

Het resultaat is een spel gebaseerd op het welbekende Monopoly. De straten zijn vervangen door diensten en activiteiten. Iedere speler is bij het begin meteen eigenaar van een aantal onderdelen. Komt iemand op een activiteit of locatie? Dan moet hij er iets over vertellen en een vergoeding betalen aan de eigenaar. Wie langs start komt, krijgt salaris, maar wie op het vakje thuiszorg komt, moet betalen. Kanskaarten zijn er niet. Dan zou het spel te ingewikkeld worden.

Op gewone bordspellen waren de heren vaak snel uitgekeken, maar dit spel wordt veel en enthousiast gespeeld. Vooral ook omdat ze het zelf hebben gemaakt. Voor de deelnemers is het bovendien een goede manier om te praten over hun omgeving. Het idee van het spel is op allerlei manieren uit te werken. Voor andere locaties, maar bijvoorbeeld ook voor groepen met een gemeenschappelijke interesse. De tip van de ontwikkelaar: houd het vooral simpel.

beteroud-spel-activiteitenkalender-ouderenzorg-dagbesteding-innovatie

Activiteitenkalender

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bewoners met dementie weten wat ze op een dag gaan doen of kunnen terugzien wat ze hebben gedaan? Vanuit die vraag ontwikkelde Zonnehof een activtiteitenkalender. De kalender won een prijs voor beste innovatie in de zorg.

Op Zonnehof is er elke dag voor bewoners veel te doen. Van boerenbridge tot zwemmen en van dan-sen tot koken. Door hun dementie weten veel bewoners vaak niet wat ze die dag gaan doen. Ook familie kunnen ze vaak niet vertellen over hun activiteiten. Een kalender die aangeeft wat er gaat gebeuren op een dag biedt uitkomst. De kalender is door medewerkers van Zonnehof zelf ontwikkeld. Alleen de dagen van de week staan er op met een onderverdeling in ochtend, middag en avond. Kaartjes met pictogrammen geven de activiteiten aan. Er zijn ook lege kaartjes. Die kan familie gebruiken om bijvoorbeeld een verjaardag aan te geven of om een bezoek aan te kondigen.

Inmiddels heeft elke bewoner een kalender inclusief doosje met pictogrammen. Ook is er een informa-tiemap bijgeleverd voor familie met uitleg over de kalender, maar ook over waarom activiteiten zo belangrijk zijn. Zowel bewoners, familie als personeel zijn enthousiast. De kalender biedt houvast voor bewoners en geeft familie inzicht in wat er gebeurt.

beteroud-spel-activiteitenkalender-ouderenzorg-dagbesteding-innovatie

Over Zonnehof

Zonnehof is een woonzorgcentrum met (huur)appartementen en groepswoningen voor intensieve zorg. Het gebouw staat in wijk De Reit in Tilburg. Zowel voor bewoners als ouderen uit de wijk biedt Zonnehof verschillende activiteiten voor dagbesteding.

Leergemeenschap Innovatie in dagbesteding

Deze voorbeelden zijn gepresenteerd tijdens de leergemeenschap Innovatie in Dagbesteding op 21 november. Hier was ook een presentatie van zorgboerderij Op Aarde over hun aanpak.

Lees ook:

 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...