Tijdig nadenken over ‘wooncarrière’ kan verkeerde keuzes voorkomen

25 november 2016

Mensen maken vaak te laat een keuze in hun 'wooncarrière'. Door pas te kiezen als er iets gebeurt, is er een grotere kans dat het een negatieve keuze wordt omdat het snel moet. Volgens Henk Gerritsen van zorginstelling AriënsZorgpalet wil dat niet zeggen dat iedere oudere moet verhuizen: 'het gaat erom dat men erover nadenkt'.

Woningaanpassingen

Gerritsen was één van de sprekers op een bijeenkomst van de plaatselijke PCOB-afdeling in Enschede. De bijeenkomst stond in het teken van seniorenhuisvesting. Hans Engelbertink, bouwkundige bij het project 'Lang zult u wonen', geeft tips over kleine hulpmiddelen of woningaanpassingen zodat je veiliger en comfortabel kunt wonen. 'En dan gaat het er niet over dat je aanpassingen doet omdat ‘je eraan toe bent’ of omdat je senior of gehandicapt bent', spreekt hij de aanwezigen toe. Op de website www.langzultuwonen.nl staan mogelijkheden en ideeën, zoals een bewegingssensor onder het bed of een antisliptegelvloer in de badkamer.

Bijeenkomst seniorenhuisvesting Enschede
Veel aanwezigen op de bijeenkomst in Enschede

Blijverslening

Eén van de vragen die de aanwezigen bezighoudt, gaat over het eigen woningbezit. Daar waar mensen huren, is het advies om vooral het gesprek aan te gaan met de woningcorporatie over welke aanpassingen mogelijk zijn. Maar dat ligt bij een eigen woning uiteraard anders. Een aanwezige ambtenaar vertelt dat verschillende gemeenten en provincies al de mogelijkheid bieden om een zogenoemde Blijverslening aan te vragen. Deze is bedoeld om woningaanpassingen te financieren, als de bank bijvoorbeeld geen extra hypotheek verstrekt. Overigens is het sociaal wijkteam van de gemeente ook een plek waar veel informatie beschikbaar is.

Lees het volledige verslag van deze bijeenkomst op de website van het PCOB.

En verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...