'Zonder de Wijkcirkel had ik weer alleen thuis gezeten'

25 januari 2017

Mirjam Braspenning woont op zichzelf in een studio in Goes-Oost en had behoefte aan meer sociale contacten in haar wijk. Ze besloot mee te doen aan het project de Wijkcirkel, waarbij buurtbewoners elkaar opzoeken. Niet alleen voor een bakje koffie, maar ook door elkaar te helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen.

Jongeren voor ouderen

De Wijkcirkel is opgezet door de Stichting Maatschappelijk werk en Welzijn Oosterschelde regio (SMWO). ‘We zagen dat alleenstaanden in wijken steeds meer vereenzamen,’ vertelt sociaal werker Adil Fertoute aan Omroep Zeeland. ‘Ze hebben nauwelijks contact met anderen, maar kloppen wel bij verschillende instanties aan voor zorg. Daarbij gaat het deels om ondersteuning die ook mensen uit de buurt kunnen geven. Een jongere die veel alleen thuis zit, kan prima boodschappen doen voor een oudere buurvrouw.’ Maar behalve dat ouderen hun voordeel kunnen doen met de hulp van jongere buurtgenoten, kunnen ze natuurlijk ook zelf deelnemen aan de wijkcirkel.

'Een jongere die veel alleen thuis zit, kan prima boodschappen doen voor een oudere buurvrouw'

Leuke dingen doen

Op dit moment zitten er zes dames in de Wijkcirkel. Ze spreken vooral af om leuke dingen te doen. ‘Een bakje koffie drinken, samen met de hond lopen, dat soort dingen. Maar ik heb ook een tijdje boodschappen gedaan voor iemand. Het is fijn als je elkaar kunt helpen,’ zegt Mirjam Braspenning.

'Als ik nu met mensen uit de wijk leuke dingen kan doen, verrijkt dat mijn leven'

Dat vindt Petra Goossens ook. Zij heeft artrose en is daardoor veel aan huis gekluisterd. ‘Het is heel fijn dat ik nu nieuwe mensen in de buurt heb leren kennen. Ik heb wel een scootmobiel, maar daar ga ik niet zo maar mee naar Rotterdam. Als ik nu met mensen uit de wijk leuke dingen kan doen, verrijkt dat mijn leven.’

Samen uit in plaats van alleen thuis

De bedoeling is om het project uiteindelijk in verschillende wijken en dorpen uit te rollen. Adil Fertoute: 'We zoeken nog mensen uit Goes-Oost die willen aansluiten. Met deze zes dames zie ik al dat het een succes kan worden. Ze hebben veel aan elkaar en helpen elkaar waar nodig. In plaats van de hele avond alleen thuis zitten, gaan ze nu samen een film kijken.'

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...