Werkconferentie kwetsbare ouderen bij Stichting Drechtzorg

06 juni 2016

Op dinsdag 31 mei was de werkconferentie kwetsbare ouderen van Stichting Drechtzorg. Tijdens de conferentie gingen bijna 100 zorgverleners uit de regio's Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden met elkaar in gesprek over kansen voor transmurale ouderenzorg. Vilans adviseerde Drechtzorg over de invulling van de conferentie en was tevens dagvoorzitter.

Casus

In de werkconferentie speelde trainersgroep 'de Wilde Kastanje' een herkenbare casus na, waarin Thea van de Thuiszorg liet zien hoe het eraan toe gaat bij meneer en mevrouw van Wijk. In samenwerking met de zaal werd deze casus verder uitgespeeld. Zo werd inzichtelijk wie er allemaal betrokken zijn bij een kwetsbaar ouder echtpaar, wie contact heeft met wie en waar knelpunten liggen in onder andere communicatie en regie houden.

Casus transmurale ouderenzorg

Thea: ‘Is meneer er niet vandaag?’

Mevrouw van Wijk: ‘Sst praat maar niet te hard. Straks wordt hij wakker. Hij ligt op bed. Vannacht was hij weer zo aan het spoken. Om drie uur hoor ik een hoop gerommel, kom ik beneden, is hij in zijn goeie goed boterhammen aan het smeren, helemaal aangekleed, omdat hij denkt dat hij naar zijn werk moet. Voordat ik hem dan weer in zijn bed krijg.. Ja en nou is hij moe. Hij draait zijn hele dag en nacht ritme om.’

Thea: ‘Och, wat vervelend. Bent u dan ook wakker ’s nachts?’

Mevrouw van Wijk: ‘Ja, ik doe geen oog dicht. Dat gestommel. En hij staat ook steeds naast mijn bed, dan roept hij en dan sjort hij aan me. Dan schreeuwt hij: ‘Waar is Maria?’ Dat ben ik, Maria. Dan zeg ik, Johan ik ben het, het is goed, ik ben er. En dan moet hij weer zo hard huilen. Zo van slag.’

Thea: ‘Ja, en nou slaapt hij, maar dan is hij vanavond natuurlijk weer wakker.. Is het niet beter om hem te wekken?’

Mevrouw van Wijk: ‘Even niet. Even rust.'

Na dit plenaire deel werkten multidisciplinaire werkgroepjes kansen uit voor de ouderenzorg op basis van de knelpunten die naar voren kwamen uit de casus. Het ging hierbij bijvoorbeeld over wie potentiële kwetsbaarheid van ouderen moet signaleren, hoe het sociale wijkteam en de huisarts elkaar kunnen versterken en over persoonsgerichte zorg en hoe een zorgverlener goed met ouderen in gesprek kan gaan over hun wensen en behoeften.

Het was een energieke conferentie waar de deelnemers elkaar persoonlijk en werkinhoudelijk beter leerden kennen. Reactie van een deelnemer: ‘mooi dat er zo’n brede groep disciplines aanwezig is, fijn om te weten dat we samen sterk staan voor de ouderen’.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...