Europese studie leert: vergrijzing, wen er maar aan!

07 december 2016

Ruim dertig organisaties in dertien Europese landen hebben met steun van de EU de krachten gebundeld in het MoPAct programma: Mobilising the Potential of Active Ageing. In dit vierjarige programma is onderzocht hoe vergrijzing een áánwinst kan zijn voor sociale en economische ontwikkeling in plaats van een blok aan het been.

Huidige opvattingen over ouderdom zijn achterhaald

Op dinsdag 29 november werden de resultaten van het internationale onderzoek gepresenteerd op een conferentie Brussel. Nienke Kuyvenhoven was erbij namens Sociaal Werk Nederland. 'De boodschap is dat vergrijzing en klimaatverandering de meeste impact hebben op onze economisch en maatschappelijke ontwikkeling. Dus kunnen we niet naar vergrijzing blijven kijken als een fase van afname, kwetsbaarheid, zwakte en afhankelijkheid. Ons denken over ouderdom is verouderd, stellen de onderzoekers. We worden structureel ouder, wen er maar aan! Voor steeds meer Europeanen is 70 het nieuwe 50. En die tendens zwakt voorlopig niet af.'

Onderzoek en aanbevelingen

MoPAct biedt onderzoeksresultaten over hoe we actief en gezond ouder kunnen worden. Dat levert uiteenlopende aanbevelingen op, waaronder:

  • verleng het werkzame leven van ouderen
  • zorg voor een eerlijk en duurzaam pensioensysteem
  • propageer en faciliteer een gezonde leefstijl en actief burgerschap
  • maak gebruik van technologie (met sociale professionals en gezondheidswerkers aan het roer, níét de technologie)
  • benut de kansen van de ‘zilveren economie’ (toerisme, producten en diensten, woningen)

Preventie helpt om ouderen gezond en sociaal te houden

Maar met stip op nummer één staat: investeer in preventie. Nienke Kuyvenhoven: 'Inmiddels is er onomstotelijk bewijs voor dat dankzij preventieve voorzieningen ouderen gezonder blijven en meer meedoen aan het maatschappelijk leven. Vaak gaat het dan om de inzet van professionals die vrijwilligers trainen en begeleiden bij de ondersteuning van ouderen. Helaas zijn het beleid en de investeringen in veel landen nog te veel gericht op de (zware) zorg. Conferenties en onderzoeken als deze helpen hopelijk om dat te veranderen.'

Lees ook: Project Zorgprogramma voor Preventie en Herstel

Bruikbare voorbeelden

Relevante rapportages, aanbevelingen en goede voorbeelden, bruikbaar voor het sociaal werk voor ouderen, zijn te vinden op de website van MoPAct.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...