'Weet wat voor vlees je in de kuip hebt'

03 november 2017

Sociaal Werk Nederland waarschuwt voor malafide fondsenwervers in projecten ouderen en eenzaamheid. Een lidorganisatie van Sociaal Werk Nederland deelde onlangs een onbetrouwbare praktijk met het landelijk netwerk. 

 

waarschuwing-ouderen-projecten-subsidie-gevaar

Een lidorganisatie van Sociaal Werk Nederland had de volgende ervaring:

‘“Kort geleden kwamen een paar vlotte heren bij onze organisatie op bezoek met een aanbod om ouderenprojecten te ondersteunen. Hun 'aanbod' was gericht op eenzaamheidsbestrijding bij ouderen en leek te mooi om waar te zijn: een nieuwe bus financieren, andere ouderenprojecten. Te mooi bleek later inderdaad ‘te mooi om waar te zijn’.”

Weinig inhoudelijke kennis over projecten

Hoewel de heren zich voor deden als geslaagde zakenlui die hun geld nu aan goede doelen willen besteden en andere bedrijven willen benaderen om daar ook aan mee te doen, was hun werkwijze ongebruikelijk. 'We komen zelf op je afstappen en stellen financiering in het vooruitzicht, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen of een aanvraag hoeft te onderbouwen.' Wat voor opvallend gedrag vertoonde de heren nog meer, waardoor er bij de lidorganisatie een belletje ging rinkelen?

  • De focus lag op het fondsenwerven
  • Er werd niet gesproken over de projecten zelf
  • In het eerste contact met de lidorganisatie stuurden ze aan op vermelding van de naam van de lidorganisatie op de website van de heren
  • Tekst van de bedrijfsdoelstellingen (voorafgaand toegestuurd) kenmerkte zich door beloftes en herhalingen die er niet in thuis horen

Tip: controleer de website

De lidorganisatie heeft de website van de organisatie voorafgaand aan het gesprek online bestudeerd, waardoor ze al veel te weten kwamen van deze 'heren.' Sociaal Werk Nederland benadrukt dan ook dat het belangrijk is om een website van een bedrijf, onderaannemer of organisatie te controleren op namen van degenen die erbij horen. Bekijk ook informatie via social media en de website van de Kamer van Koophandel. 

Meer lezen

 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...