Voedingskennis van thuiswonende ouderen

08 oktober 2015

Thuiswonende oudere aan het koken

In welke mate zijn ouderen bekend met ondervoeding en welke bronnen gebruiken zij om informatie over voeding te vinden? Cater with Care onderzocht dit met hulp van het SenTo panel. Het blijkt dat ouderen informatie over gezonde voeding vooral van (zorg)professionals krijgen. Slechts een kwart van de ouderen heeft interesse in eiwitverrijkte producten.

Informatie over gezonde voeding

Informatie over gezonde voeding, zowel via gebruikelijke media als persoonlijke contacten, kan bijdragen aan het bewustzijn van het belang van goede voeding en het voorkomen van ondervoeding bij ouderen. Deze Cater with Care studie bij vitale ouderen werd uitgevoerd door Wageningen UR Food & Biobased Research. In totaal deden bijna 600 zelfstandig wonende ouderen van 55 jaar en ouder uit het SenTo panel van WageningenUR mee aan het onderzoek. Met behulp van een digitale vragenlijst is onderzocht welke ervaringen ouderen hebben met ondervoeding, wat belangrijke bronnen van voedingsinformatie zijn voor deze doelgroep en in welke mate ouderen geïnteresseerd zijn in verschillende typen productinformatie en functionele voedingsmiddelen.

Veel vertrouwen in voedingsinformatie

De resultaten laten zien dat 16% van de deelnemers had meegemaakt dat zij zelf, of iemand uit de naaste familie- of vriendenkring, ziek werd of opgenomen werd in het ziekenhuis als gevolg van ondervoeding. Verder bleek dat ouderen veel vertrouwen hadden in de voedingsinformatie die zij van professionals op het gebied van voeding (diëtisten) of gezondheid (artsen, apothekers) kregen. Familie, vrienden of media als bron van voedingsinformatie werden gezien als neutraal (niet betrouwbaar, maar ook niet onbetrouwbaar). Van de verschillende media kanalen werd het internet het vaakst aangegeven als zijnde een betrouwbare bron.

Vrouwen raadplegen vaker voedingswaardetabellen

Bijna tweederde van de respondenten gaf aan op zijn minst af en toe voedingswaardetabellen op producten te raadplegen. Vrouwen doen dit vaker dan mannen. Meer dan de helft van de respondenten had interesse in voedingsmiddelen met extra vezels en slechts 23% had interesse in eiwitverrijkte producten.

Bewustzijn van ouderen over belang gezonde voeding vergroten

'Op basis van de resultaten concluderen we dat vitale Nederlandse ouderen weinig ervaring hebben met ondervoeding en de mogelijke consequenties voor de gezondheid', aldus Esmée Doets, onderzoeker binnen Wageningen UR. Het geven van persoonlijke, onderbouwde voedingsinformatie door voedings- of gezondheidsexperts en/of via internet kan er toe bijdragen om het bewustzijn van ouderen over het belang van gezonde voeding te vergroten. Het presenteren van voedingsinformatie in een simpel en duidelijk format kan een strategie zijn om ouderen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes bij de aankoop van producten. Deze inzichten gebruiken de partners in Cater with Care voor hun communicatie en productinformatie.

De wetenschappelijke publicatie van dit onderzoek is in september ingediend bij Journal of Nutrition Education and Behavior.

Dit bericht verscheen eerder op Alliantie Voeding

Meer lezen op BeterOud

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...