Mooie voorbeelden innovatieve dagactiviteiten

29 november 2018

Dingen blijven doen die toen en nu belangrijk zijn. Voor veel ouderen zijn dagactiviteiten een goede manier om zin te blijven geven aan hun leven. In Nederland zijn mooie initiatieven genomen om dagactiviteiten met verschillende partners inhoud te geven, dichtbij en met ouderen.

BeterOud wil laten zien welke vernieuwende concepten er zijn voor dagactiviteiten voor ouderen. Daarvoor maakten we een aantal korte video’s om professionals en beleidsmakers te inspireren en te motiveren om (met elkaar) aan de slag te gaan. De eigen wensen en mogelijkheden van ouderen staan centraal. De video’s werden op 28 november 2018 gepresenteerd tijdens de conferentie 'Een nieuwe generatie ouderenzorg'.

Voetballen in Haarlem

Bij sportclub Onze Gezellen in Haarlem komen ouderen uit de wijk wekelijks bij elkaar om te voetballen en voor andere beweegactiviteiten. 'Sporten is leuk en daarom heb ik het gedaan’, zegt een deelnemer.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Ontmoetingskamer in Tilburg

In ontmoetingskamer Vergeet-me-niet in Tilburg nemen oudere mensen met geheugenproblemen enkele malen per week deel aan activiteiten, van koffie drinken tot spelletjes en naar het winkelcentrum gaan.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Samen koken in Arnhem

Ouderen en jongeren komen in Arnhem iedere week bij elkaar om samen te koken. Het uitgangspunt: wat kan iemand en hoe kun je hen helpen dat ze dat thuis ook blijven doen. Een oudere: ‘Ik verlang iedere week naar de woensdag.‘

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Kunst en cultuur in Eindhoven

Bij Vitalis is er bijzondere aandacht voor kunst en cultuur. In Eindhoven werken vitale ouderen uit de wijk aan een kunst- en cultuurproject, waarmee ze naar de kwetsbare dementerende ouderen van de Wilgenhof gaan. De regisseur: ‘Ze gingen helemaal stralen.'

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Meer inspirerende voorbeelden

Eerder beschreven we ook al enkele voorbeelden van dagbesteding. Zoals een rockband, salsa-les en de Verhalenoogst. Ze werden besproken tijdens een bijeenkomst van onze leergemeenschap Innovatie in dagbesteding.

Beweegprojecten voor ouderen

Bewegen naar Elkaar, een project van FNO, Vilans en Kenniscentrum Sport, laat zien hoe beweegprojecten voor ouderen werken. Lees de tips voor professionals en adviezen voor gemeenten hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan:

Heb jij nog goeie voorbeelden of tips voor dagbesteding voor ouderen? Deel ze en laat hieronder een berichtje achter!

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 27-12-2018
  • Joost van der Plicht - trainer-peercoach - Stichting Freewheel - Ulft

Al 8 jaar draait een steeds groter wordende groep ouderen (inmiddels ca 125 deelnemers) in Ulft, met als doel betere conditie, saamhorigheid, zelfredzaamheid. 5 dagen per week, 09.00 - 10.00 uur met koffie drinken na. Altijd buiten, weer of geen weer. Gemiddelde deelname 2018 al opgelopen naar 36 personen per ochtend. Ook met aparte yoga groep (binnen, met mooi weer buiten). Samenwerking met Leyden Academy, Institute of ageing. www.freewheelclub.nl; https://www.youtube.com/watch?v=1Rg5SvCvq-8

  • 19-12-2018
  • Elie Rusthoven - Innovator - Cordaan - Amsterdam

https://www.cordaan.nl/met-cordaan-beweging.

Succesvol digitaal beweegprogramma. Wordt landelijk gebruikt op verschillende dagbestedingen.

https://www.allesoversport.nl/artikel/filmpjes-gymnastiek-voor-ouderen/

  • 06-12-2018
  • Jolanda de Zeeuw - Adviseur - KenniscentrumSport - Ede

De link werkt niet. Ik hoop dat deze link het wel doet.

http://https://www.rivm.nl/nieuws/groene-dagbesteding-in-stad-levendige-plek-voor-mensen-met-dementie

  • 03-12-2018
  • Monique Leijen - adviseur - RIVM - Bilthoven

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie zinvol bezig kunnen zijn, (fysiek) geactiveerd worden, sociale contacten hebben en structuur in hun leven krijgen. Ook kunnen mantelzorgers hierdoor tot rust komen en krijgen zij tijd voor hun eigen activiteiten. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Wageningen University & Research. http://https://www.rivm.nl/nieuws/groene-dagbesteding-in-stad-levendige-plek-voor-mensen-met-dementie

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...