Goede zorg in verpleeghuis, maar verveling ligt op de loer

03 februari 2016

Bewoners van Nederlandse verpleeghuizen worden meestal goed verzorgd. Maar, toch staan de mensenrechten soms op het spel. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens in een rapport dat vandaag verschijnt. Voorbeelden die het rapport noemt zijn verveling, het niet zelf mogen beslissen over de tijd dat ze opstaan of dat bewoners verplicht een kamer moeten delen.

Mensenrechten

Hoewel mensenrechten doorgaans worden geassocieerd met grove schending, vindt collegevoorzitter Adriana van Dooijeweert het zinvol om op die manier ook naar ouderen in een verpleeghuis te kijken. ‘Het gaat om kwetsbare mensen in een afhankelijke situatie. Zij hebben het recht om niet vernederd en niet onmenselijk behandeld te worden.’

Hoge score persoonlijke verzorging

Het college observeerde het gewone, dagelijkse leven in 6 Nederlandse verpleeghuizen. Het college deed geen onderzoek naar ouderenmishandeling en dwang.

De verpleeghuizen scoorden hoog op persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het douchen, aankleden en naar bed gaan. Professionals doen dit met aandacht en in een rustig tempo. Minder goede voorbeelden waren verzorgenden die ouderen ongevraagd tutoyeren of behandelen als een klein kind.

Weinig te doen

Daarnaast is het college niet enthousiast over hoe ouderen hun dag besteden. Verpleeghuisbewoners hebben vaak weinig te doen. Het activiteitenaanbod is klein of sluit niet aan bij hun interesses. Een belangrijke oorzaak is tijdgebrek. Personeel en vrijwilligers organiseren meestal groepsactiviteiten omdat er te weinig ruimte is voor individuele wensen. Zo lukt het lang niet altijd om naar buiten te aan, terwijl bewoners dat wel graag willen.

Meer zeggenschap over inrichting

Het college vindt ook dat ouderen meer zeggenschap zouden moeten krijgen over de inrichting van hun eigen plek. Bewoners hebben in sommige verpleeghuizen te weinig privacy, doordat ze hun eigen spullen niet neerzetten of pas de sleutel krijgen van hun appartement als ze erom vragen.

Een van de voorbeelden die het college tegenkwam was een verpleeghuis dat besloot dat iedereen voortaan hetzelfde witte beddengoed moest gebruiken, dat was gemakkelijk op grote schaal te wassen. Een ogenschijnlijke kleinigheid die voor de bewoners veel impact had, aldus het rapport.

Kijken naar capaciteiten

Astraia Rühl is programmaleider bij Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg. Ze reageert op de stelling: ‘Het is niet aan verpleeghuizen om verveling onder ouderen te voorkomen.’

Ze zat ook in de klankbordgroep van het onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Ze vindt het goed dat er nu met deze bril naar de ouderenzorg gekeken wordt. 'Ik herken het dat mensen zich vervelen in verpleeghuizen. Dat is inherent aan hoe we de zorg hebben ingericht in Nederland. Als je wordt opgenomen in een verpleeghuis wordt niet meer gekeken naar je capaciteiten. Terwijl er juist gevraagd moet worden wat de bewoner nog wel kan.'

Waardigheid en trots

De conclusies van het rapport passen in de trend van oog voor kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners, in plaats van alleen te kijken naar de veiligheid en verzorging. Vorig jaar lanceerde staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid al het programma Waardigheid en Trots, om de verpleeghuiszorg verder te verbeteren.

Bron: Trouw / Grootnieuwsradio

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...