Verslag Transmurale Zorg leergemeenschap 5 december

19 december 2016

'Hé wat leuk, jij was er de vorige keer ook', zo reageerde een deelnemer bij binnenkomst op de Leergemeenschap Transmurale Zorg van BeterOud. Op maandag 5 december kwamen zo’n 40 professionals vanuit het hele land bijeen om ervaringen met de Transmurale Zorgbrug uit te wisselen, mooie voornemens te maken en meer te leren over het thema. Het was een energieke en inspirerende dag (met een 8 als tevredenheid) met veel handvatten om de overgang tussen ziekenhuis en thuis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Corine van Maar - Expert en senior adviseur Kwetsbare ouderen bij Vilans - opende de bijeenkomst en vertelde onder andere kort wat over het congres Een nieuwe generatie ouderen(zorg) van 30 november. Vervolgens werd het videoverslag van de vorige bijeenkomst getoond. Met deelnemers aan het woord over het nut van transmurale zorg, over hoe men er toe komt en waarom het zo nodig is. Een aanrader om even te kijken! (duur ca. 3 minuten).

Bekijk de video op YouTube (externe link).


Videoverslag van bijeenkomst. Wat vinden deelnemers aan de BeterOud leergemeenschap van transmurale zorg? Is de video niet goed af te spelen, bekijk hem dan op Youtube.

'De patiënt is er niet voor jullie'

Loek Wheeler, lid ouderenberaad Zuid-Holland Noord, vertelde over haar bevindingen: 'een wijkverpleegkundige ziet met één blik hoe de situatie thuis is bij de oudere. Het is zo belangrijk dat zij een bezoek thuis aflegt!' Op het eind sprak zij de aanwezigen toe: 'jullie zijn er voor de patiënt, de patiënt is er niet voor jullie.'

Loek Wheeler
Loek Wheeler om de tafel met een aantal aanwezigen

'Wat merken ouderen van wat jullie doen?'

Nynke Wilbrink van PCOB vertelde over de werkplaats ouderen en het ouderenplatform. Deelnemende ouderen hebben naar een aantal projecten van het NPO gekeken. De aandachtspunten en aanbevelingen staan beschreven in een notitie (pdf). Ook is er een een werkvel rond deze aandachtspunten (Word). Tijdens de workshop wordt gevraagd na te denken en met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: 'Wat merken ouderen van wat jullie doen?'

Nynke Wilbrink
Nynke Wilbrink in gesprek met deelnemers.

Een deelnemer (wijkverpleegkundige) vertelt: 'We hebben contact met de patiënt in het ziekenhuis via Skype. We doen geen patiëntenoverdracht, het is vooral even elkaars gezicht zien en 'morgen kom ik bij u langs'.'

Samen beslissen

Ruth Pel van Vilans geeft een presentatie over Samen Beslissen. Dit gaat met name over het gesprek tussen de patiënt, de naaste en de zorgverlener. Het gaat ook over gelijkwaardig partnerschap. Op de vraag van Ruth ‘Welke beslissingen komen jullie tegen?’ De groep noemt de volgende onderwerpen:

  • Kan het nog thuis?
  • Welke behandelingen nog wel en welke niet meer?
  • Hoe stop je een behandeling?

Als randvoorwaarden worden genoemd: tijd, rust, kennis, financiering, ‘kijk- en luistergeld in een DBC’.
Bekijk presentatie

Screening & scholing

Als laatste was Tineke van Dis (Buurtzorg Nederland) aan het woord. Zij besprak verschillende screeningsinstrumenten. Haar belangrijkste punt was; vraag altijd: 'Wat is voor u het belangrijkste dat als eerste gebeurt?'

Slide presentatie Tineke transmurale zorg
Kwetsbaarheid in een grafiek, bron: Radboud MC, Marcel Olde Rikkert

Daarnaast gaf ze tips voor waar je scholing kan volgen. Voor elk opleidingsniveau en elke vakgebied zijn er (bij)scholingen:

  • Via universiteit en hbo-opleidingen
  • Post-hbo-scholing
  • Scholing per vak- en werkgebied
  • Cursussen
  • Workshops
  • Er is heel veel beschikbaar, ook (vrij) op Internet

Download presentatie (pdf)

Leergemeenschap

De laatste bijeenkomst van het jaar werd beoordeeld met een 8. Volgend jaar organiseren we weer nieuwe bijeenkomsten om samen te leren en aan de slag te gaan met transmurale zorg. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor de data.
 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...