BeterOud worden, wat is dat eigenlijk?

28 november 2017

BeterOud worden, wat is dat eigenlijk? De redactie van BeterOud tekende de volgende citaten op tijdens de jaarlijkse conferentie 'Een nieuwe generatie ouderen(zorg)' op 22 november in Nieuwegein.

Digitale syllabus en evaluatieformulier

Via de digitale syllabus heb je toegang tot alle beschikbare presentaties van de sprekers.

Update 8-2-2017 Dit filmpje is een sfeerverslag van de conferentie.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

generatie-ouderenzorg-nieuwegein-ouderen-ou-ouderenzorg-dementie-sprekers

Een nieuwe generatie ouderenzorg in 12 citaten

Lees hieronder enkele meningen en opmerkingen van sprekers tijdens het congres 'Een nieuwe generatie ouderenzorg'.

1. Als mensen niet bang zijn te experimenten en te leren, kunnen we de weg vinden naar een betere ouderenzorg. (Paul Iske, hoogleraar Open Innovatie en Business Venturing)

2. BeterOud is in de samenleving aan de slag te blijven en dat kan ook op de vierkante millimeter. (Betty Meyboom-de Jong, em. hoogleraar Huisartsgeneeskunde en ambassadeur BeterOud)

3. Er moeten heel veel mensen van 18+ worden opgeleid om met ouderen te gaan werken. Dan is het logisch om daar ouderen bij te betrekken. (Anjo Geluk, voorzitter Denktank 60+).

4. Het gaat niet over vinken, het gaat over vonken. (Helene Wüst, Raad van Bestuur WZC IJsselheem)

5. Het Kwaliteitskader Verpleeghuizen: verantwoording afleggen doe je niet aan de hand van afvinklijstjes, maar aan de hand van de lerende organisatie en professional. (Niek de Wit, vicevoorzitter Kwaliteitsraad en hoofd afdeling Huisartsgeneeskunde UMCU)

6. Kwetsbaarheid is een containerbegrip geworden. Je bent wel of niet kwetsbaar. De term schrikt ouderen af, er is een enorme diversiteit aan ouderen. Houd daar rekening mee. (Willemijn Looman, Erasmus School of Health Policy & Management)

7. Liefdevolle zorg gaat over verlangens, want de behoeften hebben we geregeld. Niet dingen tellen, maar vertéllen. (Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde)

8. Maak die broze levensfase zo aangenaam mogelijk. Als je prettig wonen kan, is dat de beste remedie. (Gerda Havertong, voorzitter Stichting Wiesje)

9. Schakel de thuiszorg in op de Spoedeisende Hulp, ik denk dat dat heel erg nodig is. (Loek Wheeler, Ouderenberaad Zorg & Welzijn Zuid-Holland Noord)

10. O, o, o, hoe heeft het erin kunnen sluipen dat we geloven zo administratief te moeten werken dat we letterlijk met de rug naar de klant staan. (Robbert Huijsman, bijzonder hoogleraar Management en Organisatie Ouderenzorg)

11. Ouder worden, dat gaat niet over een abstracte groep. Dat gaat over jou, over jou en over jou. (Alet Klarenbeek, UP!)

12. Richt je niet alleen op ouder worden, maar ook op de nieuwe mogelijkheden. En als je er geen plan voor maakt, loopt het je als zand door de vingers. (Betty Meyboom-de Jong)

beter-oud-congres-generatie-ouderenzorg    beter-oud-congres-generatie-ouderenzorg

Jong blijven

beter-oud-bijeenkomst-congres-ouderengeneratieHoe je BeterOud kunt worden? "Door jong te blijven en open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Ik zit dagelijks op internet en volg alles. Ik hou mijn ogen en oren open. Ik heb me altijd ingezet voor democratisering; stimuleren dat je serieus wordt genomen door besturen, gelijkwaardig bent en naar elkaars perspectieven luistert. Ik zat net naast iemand van de Inspectie, ik ga haar vragen hoe we tot een platform kunnen komen voor bewoners. Als er problemen zijn waar je geen vat op hebt, moet je op zoek gaan naar mensen die dat kunnen oplossen. Dit soort fysieke bijeenkomsten zijn prachtige gelegenheden om te communiceren." (Jan Braakman, 86 jaar).

Generaties voor ons

"Voor mij is BeterOud worden de mogelijkheid om te leren van de generaties voor ons. Van hun wijsheid en hun kennis. Ik vind het belangrijk om te weten wat mijn roots zijn, waar ik vandaan kom en hoe vorige generaties hebben moeten strijden voor waar we nu zijn. Mijn ouders en mijn opa en oma stimuleren mij om maatschappelijk betrokken te zijn. Ik wil laten zien dat als ik dertig ben, ik iets heb opgebouwd. Hun geschiedenis en levenslessen inspireren mij daarbij, ik wil een volgend hoofdstuk toevoegen aan wie ik ben en vooruit denken." (Oemar van der Woerd, 24 jaar)

Automatisme

Wat BeterOud worden is? "Daar heb ik geen antwoord op, dat is zo verschillend. Het is een automatisme, je gaat ’s avonds naar bed en de volgende ochtend ben je een dag ouder. Volgens mij moet je aan de slag blijven. Ik kwam in een dorp te wonen waar ik niemand kende. Ik ben toen appels gaan plukken bij een boer. Van het één kwam het ander. Dan was het; ‘Goh Jan, tafeltje-dek-je wil je dat doen en Jan, wil je daar eens naar kijken.’ Als je de eerste keer ja zegt, weten ze je te vinden. Jezelf openstellen en actief worden, het maakt niet uit wat je doet, als je je in een omgeving beweegt, begin je op te vallen." (Jan Collignon, 75 jaar)

Lees meer

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 10-12-2017
  • Wil Peters

Veroudering? Hoe rem je dit proces?

Mensen met een actieve levensstijl (weekritme) blijven gezond en vitaal. Dit is wederkerig. Gezonde en vitale mensen bewegen ook graag.

Je levensstijl(weekritme) zorgt voor een reflex, dat je adrenaline een half uur van te voren al begint te voelen bijv. wandelen, wanneer je wekelijks activiteit hebt. Wanneer je stopt met de activiteiten(bijv bij hielspoor, of slijmbeurs ontsteking) dan is na 2 maanden de reflex (met adrenaline impuls) weg en vervangen door iets leuks (maar passief) (bijv op de bank zitten is de nieuwe gewenning op dat moment).

De actieve leefstijl moet weer opnieuw aangeleerd worden en heeft weer een drempel omdat je al een substituut had.

Traplopen remt de verouderingsprocessen

Ouder worden we allemaal. Echter het is de kunst zo lang mogelijk jong te blijven door te bewegen. Pijn en beperkingen verhinderen dat u nog met plezier blijft bewegen in uw woning. De Easysteppers bieden de mogelijkheid dat u, ondanks uw pijn of beperkingen, veilig kunt blijven traplopen. U remt zo de onvermijdelijke verouderingsprocessen in uw: spieren, kraakbeen en botten (artrose, osteoporose). Op deze wijze blijft u dagelijks aan uw kracht, uithoudingsvermogen en balans werken en voorkomt u daarmee dat u te kwetsbaar wordt om in uw eigen woning te blijven wonen.

  • 10-12-2017
  • Wil Peters - directeur - Enocent mobility solutions - Eindhoven

http://www.easysteppers.nl/

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...