Kennisbijeenkomst 'de oudere aan het stuur'

30 juni 2016

'Denk niet dat u weet wat ik nodig heb, maar vraag wat ik nodig heb’

Weet jij wat oudere cliënten echt nodig hebben? Worden ouderen voldoende betrokken bij de zorg, een start van een project of nieuw beleid? Dat vroegen de deelnemers zich af tijdens een kennisbijeenkomst van Netwerk100. Het thema: de oudere aan het stuur. Bekijk het videoverslag van de bijeenkomst.

‘Vraag wat ik nodig heb’

Jan Festen zette de toon: ‘denk niet dat u weet wat ik nodig heb, maar vraag wat ik nodig heb’. Als lid van het doelgroeppanel van Netwerk100, het geriatrisch netwerk van Nijmegen, weet hij als geen ander hoe ouderen betrokken willen worden bij hun zorg. Bestuurders Anja van Baardewijk en Dick Herfst delen zijn visie.

Goed luisteren

Hij vindt het vooral belangrijk dat zorgverleners goed luisteren: ‘ga niet in volle galop met mij achterop er vandoor, maar sta stil, en luister'. Daar is meer tijd voor nodig. Dat betekent dat hulpverleners soms af moeten wijken van afspraken ten goede van de cliënten, beamen aanwezige zorgprofessionals.

Eén van de deelnemers: ‘bij kwetsbare ouderen gaan het niet alleen om kwetsbaarheid en kwalen, die persoon heeft ook een kracht. Daar moet je op inspelen, maar dan moet je een luisterend oor hebben om te weten: Wie bent u nou eigenlijk?, daar is wel ruimte voor nodig in een organisatie.’

Aan de gesprekstafels blijkt dat de aanwezigen echt willen (leren) luisteren naar de ouderen. Stil staan. Een goed gesprek voeren. Goede informatie geven, zodat de oudere een eigen keuze kan maken.

Welzijn belangrijker dan zorg

Fifi Groenendijk, ook lid van het doelgroeppanel, hoopt dat we ons gaan realiseren dat er een generatie aan komt die echt mee wil denken en mee wil doen. En dat de zorgorganisaties in het netwerk meer aandacht gaan schenken aan welzijn, want ‘wij vinden als ouderen de welzijn misschien nog wel belangrijker dan de zorg.’

100 uw welzijns- en zorgnetwerk

Netwerk100 - voluit '100 uw welzijns- en zorgnetwerk' - is een innovatienetwerk in de regio Nijmegen dat de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen wil verbeteren. Het netwerk heeft een aantal op elkaar afgestemde producten ontwikkeld. Extra aandacht gaat uit naar ouderen met cognitieve stoornissen en/of dementie. Het netwerk verbetert de afstemming tussen organisaties. Meer dan 20 organisaties maken deel uit van Netwerk 100.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...