Week van de valpreventie: kom in beweging!

02 oktober 2017

Iedere vijf minuten maakt een 65-plusser een val, waardoor hij naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis moet. Tijdens de Valpreventieweek 2017 vraagt VeiligheidNL landelijk aandacht voor valpreventie. Het thema van de week is: hup in de benen!

Met het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Het uithoudingsvermogen van de ouder wordende mens neemt af, de spiermassa vermindert en ouderen reageren wat trager. Volgens nieuwe cijfers van VeiligheidNL hebben 118.000 65-plussers in 2016 de SEH-afdeling van een ziekenhuis bezocht na een valongeval.

Reactietest voor ouderen

Meer beweging en spierversterkende activiteiten verkleinen de kans op vallen. Tijdens de Valpreventieweek komt VeiligheidNL met een ludieke reactietest voor ouderen. Na de test krijgen ouderen beweegtips die ze kunnen doen tijdens hun dagelijkse activiteiten, zodat het geen extra tijd kost. De tips zijn opgesteld door VeiligheidNL, in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.
Doe de reactietest op de website van VeiligheidNL en bekijk de 7 beweegtips.

beter-oud-valpreventie-vallen-reactietest

Nieuwe beweegnorm

In augustus dit jaar heeft de Gezondheidsraad de beweegnorm aangescherpt. De nieuwe norm voor volwassenen is minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten ondernemen. Voor ouderen is het van belang om naast dagelijks bewegen ook kracht en balans oefeningen te doen. De meeste ouderen in Nederland halen de norm niet. Reden voor VeiligheidNL om ouderen tijdens de Valpreventie week in de benen te krijgen.

Risico’s op vallen herkennen

In het thema valpreventie op dit kennisplein lees je hoe je de risico’s op vallen herkent en kunt beperken. Bekijk het stappenplan, informatie over valpreventieprogramma’s en hulpmiddelen. Er is ook een video over valpreventie. Klik hier en ga naar het thema valpreventie.

Activiteiten tijdens de valpreventieweek

Tijdens de Valpreventieweek, van 2 tot en met 8 oktober, organiseren zorgverleners in het hele land activiteiten. Kijk op de website van de Valpreventieweek  wie er meedoen en waar de activiteiten gehouden worden.

Download het rapport en de factsheet

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...