Zo werk je goed samen met vrijwilligers in de ouderenzorg

17 augustus 2016

3 tips uit de praktijk

Ongeveer 30 professionals en oudere vrijwilligers die actief zijn in de ondersteuning en zorg voor ouderen spraken voor de zomer over verschillende uitdagingen bij het samenwerken in hun dagelijkse praktijk. Tijdens de BeterOud leergemeenschap gaven onder andere wijkverpleegkundigen, welzijnswerkers, thuiszorgmedewerkers en oudere vrijwilligers elkaar advies.

Eén van de onderwerpen: hoe kun je als beroepskracht vrijwilligers werven en beter met hen samenwerken? Drie tips aan elkaar.

1. Ga in op wensen van vrijwilligers en stel geen eisen

Verplaats je in de (potentiële) vrijwilliger. Veel mensen willen wel iets betekenen, maar vinden het lastig om zich voor een langere tijd te binden. Ook willen ze zelf iets te zeggen hebben over het werk dat ze doen. Maak dus het vrijwilligerswerk aantrekkelijk door niet alleen te benoemen wat je vraagt, maar ook wat de vrijwilliger krijgt en welke invloed hij of zij heeft bij het vormgeven van de taak. Bijvoorbeeld: het tijdstip van de inzet en het aantal uren. Vraag mensen wat schikt en leg niet op dat ze iedere vrijdag van 9.00 tot 11.00 beschikbaar moeten zijn.

2. Werk in koppels van vrijwilligers

Werken in koppels heeft verschillende voordelen: ze dragen gedeelde verantwoordelijkheid, de tijdsinvestering is minder groot en er is meer gelegenheid tot uitwisselen. Je kunt datgene doen wat het best past bij jou en je kwaliteiten. En er valt een minder groot gat als er één vrijwilliger uitvalt. Zeker als het gaat om de ondersteuning van aandachtsintensieve groepen zoals mensen met dementie of hersenletsel.

3. Werk samen met collega-organisaties

Sla de handen – ook regionaal – ineen om samen de werving, matching en begeleiding van vrijwilligers op te pakken. Zo kun je taken met elkaar verdelen. Ga in gesprek met collega-organisaties en verdeel onderling taken. Misschien is de één heel goed in werving en PR en wil de ander meer doen op het vlak van begeleiding. Leer van elkaar over goede aanpakken en deel bijvoorbeeld materiaal.

Nog meer tips

Op Zorgvoorbeter.nl lees je nog meer tips en materialen voor een betere samenwerking met vrijwilligers. Zoals een animatie, de vrijwilligersscan en afspraken in de vorm van WIFA: Waarderen, Informeren, Faciliteren en Afstemmen.

Leergemeenschap: samen werken aan goed ondersteuning voor ouderen

Deelnemers tijdens bijeenkomst leergemeenschap Lokaal Samenwerken
Deelnemers luisteren naar één van de sprekers op de laatste bijeenkomst van de leergemeenschap Lokaal Samenwerken

In de leergemeenschap Lokaal Samenwerken gaan deelnemers in 3 bijeenkomsten met elkaar aan de slag. Per bijeenkomst krijgen ze inzicht in succesvolle projecten van het Nationaal Programma Ouderenzorg en andere goede voorbeelden. Daarnaast ligt de focus op het onderling uitwisselen van praktijkervaringen en het samen zoeken naar verbeteringen.

Meer weten?

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...