Tips voor gemeenten over langer zelfstandig wonen

25 maart 2016

Ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen. De overheid wil dit stimuleren, ook bij ouderen met gezondheidsklachten. Er zijn verschillende opgaven om langer zelfstandig wonen mogelijk te maken. Voor 3 opgaven geeft Marnix Norder, leider van Aanjaagteam Langer Zelfstandig wonen, tips voor gemeenten.

‘Benader mensen niet als patiënt, maar als zelfdenkende burgers’

De tips van Norder op Gemeentenvandetoekomst.nl zijn onderverdeeld in de 3 soorten opgaven. Bij woningaanpassingen in de koop- en huursector is de belangrijkste tip om mensen te benaderen als zelfdenkende burgers, niet als patiënten. Mensen of familieleden kunnen prima zelf dingen plaatsen, bijvoorbeeld een beugel of een zitje in de douche. Daar is geen bureaucratie voor nodig.

Geef eerlijk aan op de gemeentelijke website vanaf welk bedrag iets vergoed wordt en of burgers de Wmo mogen gebruiken. En zet mensen zelf aan het werk, bijvoorbeeld door middel van een instructiefilmpje op de website.

‘Durf te veranderen’

De tweede opgave is nieuwe woonconcepten. ‘Nieuwe concepten zijn moeilijk te verwezenlijken’, geeft Norder toe. Hij spoort gemeenten aan om vooral samen met burgers en woningcorporaties een nieuwe woonvorm te realiseren. Het sociaal domein en volkshuisvesting moeten meer samenwerken. Maar vooral: ‘Durf te veranderen’.

‘Neem de regie’

Er is veel gaande rondom transformatie van bestaande verzorgingshuizen. Er komen heel veel plekken vrij in verpleegtehuizen. Niet alleen is er leegstand, ook verdwijnt de sociale functie van verzorgingshuizen en ligt vereenzaming op de loer. Norder: ‘Neem de regie en puzzel met functies. In een leegstromend verpleegtehuis zou je het servicepunt van de wijkverpleging kunnen neerzetten, een dependance van de bibliotheek of een commerciële functie zoals een kapper’. Besef dat in het begin niet alles perfect kan gaan en erken dat ook, in plaats van uit te stralen dat je alles onder controle hebt.

Tot slot: sociaal isolement en gevoelens onveiligheid

Norder eindigt zijn verhaal dat het bij langer thuis wonen vooral gaat om welzijn. Doordat ouderen de dagbesteding van het verzorgingstehuis missen, dreigt sociaal isolement. Ook de veiligheid die ouderen ervaren in een verpleegtehuis is in het geding. Norder: ’Hoeveel oudjes durven nog de deur open te doen? Velen zijn bang voor inbrekers. Hoe ga je daar als gemeente mee om?’

Lees alle tips van Norder in het eindrapport Van tehuis naar thuis (pdf).

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...