Magazine De Thuisblijver over Plezierig thuis blijven wonen

15 maart 2017

De Thuisblijver is een tijdschrift met praktische tips en mooie verhalen over langer thuis wonen in Midden-Drenthe. Bijvoorbeeld over de Plusbus: 'Als je niet meer kunt fietsen lever je echt een stuk vrijheid in. Dan is de Plusbus echt een uitkomst.'

De Thuisblijver (pdf) is ontwikkeld door twaalf partners in de gemeente Midden-Drenthe, waaronder Welzijnswerk Midden-Drenthe. De partners op het gebied van welzijn, wonen en zorg werken samen onder het motto 'welzijn, wonen en zorg = vooruitdenken'. Het magazine biedt veel praktische informatie, waarbij vooral is gezocht naar voorbeelden van ouderen zelf: wat doen mensen om langer prettig thuis te kunnen wonen, hoe hebben ze dat aangepakt, wat hebben ze ervoor georganiseerd en waar zijn ze tegenaan gelopen?

Plusbus kostendekkend

Illustratief is het artikel over de Plusbus. Welzijnswerk Midden-Drenthe zet de Plusbus kostendekkend in. Met als doel om het wonen in de eigen woning mogelijk te blijven maken bij chronische ziekte en voor (kwetsbare) ouderen. Onder wie mevrouw Dirksen (86) uit Beilen: 'Ik ga regelmatig met de Plusbus om mijn boodschappen te doen. De chauffeur haalt mij thuis op en brengt mij naar de winkel. Dat is echt een uitkomst.'

Onafhankelijkheid

Maar ook voor andere uitstapjes is de Plusbus een handig vervoermiddel, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de kapper, de bibliotheek of familie. 'Mensen kunnen of willen niet altijd een beroep op hun naasten en op deze manier hoeft dat ook niet,' aldus Jan Kinds, een van de vrijwillige chauffeurs.

Naoberschap

Andere artikelen in dit eerste nummer van De Thuisblijver gaan onder meer over: 'Langer thuis wonen met domotica', 'De seniorenvoorlichter', 'Blijf in beweging' en 'De kangoeroewoning'.

Maar het allerbelangrijkste voor prettig thuis blijven wonen is toch een betrouwbaar netwerk, stellen de samenwerkende initiatiefnemers in hun voorwoord. 'Gelukkig is in onze gemeente het mooie Drentse woord Naoberschap niet alleen een woord, maar ook de praktijk,' besluiten ze.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...