Code Rood

18 december 2017

Fransisca Hardeman, voorzitter consortium BeterOud, blikt terug op de positieve resultaten van afgelopen jaar.

Maandag 11 december, ’s middags om een uur of drie. Nederland ligt plat, maar het overleg van de partners van BeterOud in Utrecht gaat gewoon door. Die partners, sommigen ondergesneeuwd, zijn er bijna allemaal. Ik verbaas me erover dat ze de barre weersomstandigheden hebben getrotseerd. Het laat zien hoe gedreven en betrokken ze zijn!

fransisca-hardeman-beter-oud-column-ouderenzorg

We mogen trots zijn...

We kijken terug op 2017 en we zijn tevreden. Als consortium is BeterOud misschien niet altijd even goed zichtbaar geweest, er is wel veel bereikt. Er zijn volop leergemeenschappen geweest, we hebben regiobijeenkomsten en een succesvol congres gehad, er is veel kennis ontsloten op de website en andere partijen sluiten zich bij ons aan, zoals de LCKA.

We mogen trots zijn. Niet in de laatste plaats omdat we veel terugzien van ons motto: anders kijken naar ouder worden. Of zoals de 86-jarige Jan Braakman het onlangs verwoordde: 'Hoe je BeterOud kunt worden? Door jong te blijven en open te staan voor nieuwe ontwikkelingen.' Ik vind het bizar om te zien hoe actief ouderen nog zijn en soms wel 60 uur per week vrijwilligerswerk verrichten. Bijzonder om met hen te mogen samenwerken binnen BeterOud. Een verrijking van mijn werk, hoe zij wijsheid en ervaring doorgeven.

Vooruitblik naar 2018

Natuurlijk kijken we ook vooruit naar 2018. In het bijzonder naar het toetsingskader door ouderen is ontwikkeld in een aantal werkplaatsen. Dat helpt om duidelijk te maken wat ouderen écht belangrijk vinden in projecten. Het moet niet gaan over ouderen, maar mét ouderen. Dat kader biedt veel handvatten om lokale initiatieven te stimuleren en te ondersteunen. Onze plannen verder voor 2018? Lees straks ons werkplan, zou ik zeggen. Een tipje van de sluier: Pharos is bezig met leertafels culturele diversiteit, Habion gaat het thema wonen bij de kop pakken, preventie staat hoog op de agenda en dankzij de LCKA gaan we ook meer kunst en cultuur, het ‘gewone’ leven, verweven in BeterOud.

Witte wereld en de BeterOud-sessie

Het is door alle sneeuw een uitdaging die avond thuis te komen. Mijn lieve vader haalt me op van station Veenendaal; hij pikt ons als het moet overal vandaan op. 63 jaar is hij nu, hij bereidt zich voor op zijn pensioen, terwijl hij nog steeds volop geniet van zijn werk. De witte wereld en de BeterOud-sessie van die middag zetten me aan het denken. Wat zou mijn vader belangrijk vinden om te kunnen blijven doen? Van betekenis zijn voor een ander, vermoed ik, in het bijzonder voor zijn familie en gezin. Laat ik als dochter daar maar volop van profiteren.

Ik wens u een goed en gezond 2018.

Francisca Hardeman,
Voorzitter consortium BeterOud

Bekijk ook:

 

 

 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...