Succesvolle derde leergemeenschap Transmurale Zorg

16 juni 2015

Op maandag 8 juni woonden meer dan 50 professionals de derde bijeenkomst van de leergemeenschap ‘Samen bouwen aan Transmurale Zorg’ bij. De leergemeenschap richt zich op het verspreiden van de voornaamste kenmerken van een goede overgang van ziekenhuis naar thuis.

Bijeenkomst Transmurale Zorg

Communicatie zorgverlener en oudere patiënt

Na de introductie door Loes Schouten van CBO, was het de beurt aan Julia van Weert, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in communicatie met oudere patiënten. In haar presentatie gaf zij veel informatie en inspiratie over alle aspecten van communicatie tussen zorgverlener en de oudere patiënt. Ter illustratie liet zij een komisch videofragment zien uit de serie House dat laat zien dat wanneer je als zorgverlener niet helder communiceert, informatie verkeerd over kan komen.
Download de presentatie 'It takes two to tango… - Effectieve communicatie met de (oudere) patiënt'

Cliëntenraad in het ziekenhuis

Daarna was het woord aan Thomas Scheepers van het IJsselland ziekenhuis. Niet alleen heeft het ziekenhuis het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis, ook is er een cliëntenraad opgezet. Aan de hand van vele levendige voorbeelden liet Thomas Scheepers zien op welke wijze de oudere patiënten participeren en adviseren in dit ziekenhuis.
Download de presentatie 'Cliëntenraad IJsselland Ziekenhuis'

Presentatie Thomas Scheepers

Transmurale Zorgbrug

Na de pauze werd door consortiumpartner Vilans een toelichting gegeven op de ontwikkelingen rondom de e-learning van de Transmurale zorgbrug (TZB). Waarna in de rest van de dag de nadruk vooral lag op uitwisseling tussen de deelnemers onderling. Deze uitwisseling werd ondersteund door Bianca Buurman, één van de ontwikkelaars van de TZB, die de laatste stand van zaken rondom de methode kon toelichten. Tijdens dit onderdeel bleek dat een groot deel van de deelnemers al veel stappen zet in de implementatie van de TZB. Ook bleek hieruit dat elke regio zijn eigen accenten legt in hoe de methode in te voeren.

Ouderen motiveren

Ook de talrijk aanwezigen ouderen lieten zich in deze discussie niet ongemoeid. Zij lieten duidelijk weten wat voor hen belangrijk is en dit was weer een goede motivatie voor alle aanwezigen om zich nog meer in te zetten voor het verbeteren van de ouderenzorg.

Leergemeenschap Transmurale Zorg

In de leergemeenschappen van BeterOud deel je ervaringen met andere professionals in hun regio. Zo leer je meer over de implementatie van de Transmurale Zorgbrug en de oplossingen van anderen bij knelpunten. In de bijeenkomsten worden teams uit diverse regio’s in het land uitgenodigd om met elkaar stappen te zetten in de implementatie van deze interventie. Experts en ervaringsdeskundigen ondersteunen hen daarbij. Ook deelnemen? Kijk op de pagina over de leergemeenschap Transmurale Zorg of neem contact op met Loes Schouten van CBO via l.schouten@cbo.nl of 030 - 2843944.

Meer weten?

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...