Subsidie voor vernieuwend Zorgtrainingscentrum

04 juni 2015

Het vernieuwende Zorgtrainingscentrum in de regio Zwolle ontvangt voor vier jaar een subsidie van €500.000. Dat heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs maandag 1 juni bekendgemaakt. Het Zorgtrainingscentrum is een samenwerking van zorg- en onderwijspartijen en het bedrijfsleven om studenten en werkenden voor te bereiden op de zorg van de toekomst. De PCOB brengt daarbij kennis en ervaring in van leden als (potentiële) zorgvragers en/of informele zorgverleners.

De partners in het project reageren verheugd op het nieuws. ‘Het is een duw in de rug om onze ambitieuze plannen voor het Zorgtrainingscentrum te realiseren’, zegt initiatiefnemer Theo Rietkerk, bestuursvoorzitter van Landstede Groep. Bestuurder Helene Wüst van mede-initiator Woonzorgconcern IJsselheem: ‘Met deze samenwerking starten we een wezenlijke vernieuwing van vakmanschap in de zorg. Dat is nodig om de regie bij de klant te leggen. De toekenning van de minister onderstreept de betekenis hiervan.’

Leren hoe oudere de zorg ervaart

Samen met de PCOB hebben tot nu toe twintig organisaties het project omarmd. PCOB-directeur Els Hekstra: ‘We vinden het als ouderenorganisatie van belang dat de zorgverlener van de toekomst in zijn opleiding in aanraking komt met mensen aan wie hij straks daadwerkelijk zorg gaat verlenen. Door PCOB-leden zelf aan het woord te laten, kunnen toekomstige en huidige zorgverleners leren hoe een oudere – of zijn naaste – de zorg ervaart.’ De partners werken samen om studenten en werkenden bekwaam te maken voor de zorg van de toekomst. ‘In de veranderende samenleving ligt de nadruk veel meer op kwaliteit van leven, veerkracht en vitaliteit dan op ziekte. Eigen regie en verantwoordelijkheid staan voorop. Dit past uitstekend bij de visie van de PCOB, die uitgaat van de kracht van ouderen – ook als ze zorg nodig hebben’, zegt Hekstra.

Vernieuwend zorgen

Het Zorgtrainingscentrum voorziet in (her)scholing van studenten en werkenden en bereidt hen voor op de veranderende zorgvraag waarbij aandacht voor welbevinden en kwaliteit van leven centraal staan. Het accent verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. De nieuwe zorgmedewerker speelt in op de zelfregie van de cliënt en diens netwerk, in een veranderende wereld met nieuwe technologieën en ICT-toepassingen. Het Zorgtrainingscentrum voorziet de komende vier jaar in opleidingen voor ruim 3600 studenten en 1700 professionals en mantelzorgers. Zij worden opgeleid volgens de principes van ‘vernieuwend zorgen’, waarin de cliënt zelf de regie neemt en de zorgmedewerker faciliterend is.

Lees verder op PCOB.nl.

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...