Robot helpt dementerende met dagritme

12 oktober 2017

Het Leeuwarder softwarebedrijf Lable ontwikkelt samen met het Nijmeegse Tinybots en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een nieuwe functie voor een sociale robot.

tessa-beter-oud-dementerenden-dagritme-sociale-robot

Dementie en dagelijkse zorg

Er is een nieuwe ontwikkeling zichtbaar, waarbij mensen met beginnende dementie hulp krijgen in hun dagelijkse zorg. Lable (sorfwarebedrijf) ontwikkelt samen met Nijmeegse Tinybots en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) een nieuwe functie voor een sociale robot.

Sociale robot

Tessa is geen vervanger voor sociaal contact, omdat de plantenrobot geen gesprekken kan voeren. Het is wel de bedoeling dat Tessa sociale momenten creëert, zodat de persoon in kwestie sociale contacten met anderen gaat opzoeken. De sociale robot moet de cliënt helpen om zijn afspraken te herinneren die hij met thuiszorg maakt. Het gebruik van robots om dementiepatiënten te ondersteunen is niet nieuw. Al langer zetten zorgverleners robots in, bijvoorbeeld om de cliënt te helpen herinneringen terug te halen. Daarvoor gebruiken ze onder andere muziek.

'Tessa kan bijvoorbeeld inspelen op de cliënt door herkenbare muziek af te spelen. Het soort muziek zal ook nog eens veranderen naar gelang het tijdstip van de dag: 's morgens opwekkend en 's avonds rustgevend.'

Mogelijkheden

Het project heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • zorg in toekomst sluit aan op de behoeftes van de samenleving
  • mensen kunnen langer voor zichzelf zorgen
  • mensen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen

Lees ook

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...