Onderwijs over ouderenzorg als real life computergame

01 juli 2016

Een nieuwe lesmethode over ouderenzorg daagt studenten uit om via interactieve games hun kennis te vergroten. ‘Serious soaps’ heet het lespakket dat zich richt op mbo-studenten, verpleegkundigen en verzorgenden. Het borduurt voort op de soapserie Malaika uit 2013, die een positief effect had op de beeldvorming over ouderenzorg bij jongeren.

Interactief gamen

De Serious soaps bekwamen studenten via interactief gamen in onderwerpen als screening van kwetsbare ouderen, pijn en ondersteuning bij zelfmanagement. Studenten hebben door de games aantoonbaar meer kennis over pijn, screening en zelfmanagement bij, en over ouderen. De games zijn gratis beschikbaar via www.serioussoap.nl.

Bekijk de video op YouTube (externe link).


Trailer Serious Soap

Studenten die inmiddels met het lespakket hebben gewerkt, geven aan dat de Serious soaps goed bruikbaar, aantrekkelijk en leerzaam zijn. Docenten vinden dat de games de mogelijkheid bieden tot het aanleren van nieuwe kennis, het toepassen van nieuwe vaardigheden, het bespreken van de houding van de hulpvrager en de hulpverlener en het oefenen van klinisch redeneren.

Wat is een Serious soap?

Een Serious soap is een interactieve real life game met korte filmscènes en vragen, waarbij er sprake is van een doorlopend verhaal. De student wordt steeds meegenomen in een verhaal van een oudere en maakt keuzes welke stappen hij/zij zou zetten in een bepaalde situatie. Doordat deze informatie al in een klassikale les is gegeven, wordt de verworven kennis toegepast in de praktijk. Deze leerstijl sluit aan bij die van mbo-studenten, maar is ook interessant voor gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden. De games zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden van V&VN.

De Serious soaps zijn ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum (AMC), Hogeschool Utrecht, MBO College Almere, ROC Midden-Nederland, Zorggroep Almere en ActiZ, met financiering van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...