Serious Soaps voor Ouderenzorg

11 juni 2015

In het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg is er een subsidie toegekend om 3 Serious Soaps te ontwikkelen over de ouderenzorg. Serious Soaps zijn games voor MBO studenten met korte filmscènes en vragen, waarbij er sprake is van een doorlopend verhaal. De onderwerpen van de games zijn: screening kwetsbare ouderen, pijn en zelfmanagement.

Games voor MBO studenten

Het doel is om aantrekkelijk educatief materiaal te ontwikkelen over de ouderenzorg voor MBO studenten. De games worden in het najaar 2015 geïmplementeerd op twee ROC’s 5 waarbij onderzoek gedaan wordt naar het effect ervan.

Screening kwetsbare ouderen

De games starten met een crisis. De student kan deze crisis voorkomen door de juiste acties te ondernemen. Hoe meer vragen goed, hoe beter de afloop…
De games gaan over meneer Albai en mevrouw Van der Sande. Beiden op leeftijd en zo op het oog redden ze het prima. Meneer Albai, doordat hij wordt ondersteund door al zijn dochters en mevrouw van der Sande door haar intelligente levensstijl. Als verpleegkundige Luciel in de eerste game bij hen langskomt blijkt hun basis echter kwetsbaar.

Pijn

In de tweede game worstelen beide ouderen met pijn. Deze pijn uit zich bij beiden totaal anders. Niet alleen door de verschillende oorzaak, maar ook door verschillen in pijngedrag. Het is weer aan de student om de juiste conclusies te trekken.

Zelfmanagement

In de laatste game probeert Luciel de zelfmanagementvaardigheden van de heer Albai te versterken. Informatie geven, barrières weghalen en motiverende gespreksvoering zijn interventies die de studenten op verschillende manieren kunnen aanwenden. Mevrouw van der Sande gebruikt E-health technieken om haar zelfredzaamheid te ondersteunen waarbij zij op Skype meneer Albai ontmoet.

Klankbord-groep

De inhoud van de games zijn door een klankbord-groep van feedback voorzien. Hierin zitten ROC studenten, docenten, onderzoekers, ouderen en verpleegkundigen uit het werkveld. De klankbordgroep zal nog een keer samenkomen om feedback te geven op het educatieve materiaal en de ruwe versie van de games.

De games worden ontwikkeld door een samenwerking van het Academisch Medisch Centrum, Hogeschool Utrecht, Careyn, Actiz, Zorggroep Almere, Kring OuderenZorg AMC, ROC van Flevoland en ROC van Midden Nederland.

Dit nieuwsbericht is afkomstig van de nieuwsbrief van Kring Ouderenzorg AMC & partners.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...