Seniorenproject uit Twente verovert Europa

14 augustus 2015

Een seniorenproject uit Enschede voor een beter welzijn gaat niet alleen de rest van Nederland veroveren, maar ook Europa. Volgens de Europese Commissie is de Twentse aanpak een goed voorbeeld voor de overige 32 Europese landen. In 8 districten in Londen wordt al gewerkt volgens deze methode.

In het project krijgen ouderen een huisbezoek van een veiligheidsinspecteur. Die kijkt naar de brandveiligheid en inbraakpreventie. Ook krijgen de senioren judolessen om te leren hun val te breken.

Blijk van erkenning

Vanaf volgende week nemen gemeenten in de Achterhoek en Kerkrade de methode over. Dat voelt 'als een blijk van erkenning', zegt Hennie Ardesch tegen de Telegraaf. Ardesch is een van de initiatiefnemers van de stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS) en oud keeper van FC Twente.

Huisbezoek

De methode wordt sinds 2013 gebruikt in Enschede. Tijdens de huisbezoeken wordt tegenwoordig niet alleen gekeken naar risicosituaties, brandveiligheid en inbraakpreventie, maar ook naar energiebesparende mogelijkheden.

Judoles helpt val breken

De judolessen zijn bedoeld om te leren een val te breken. De gevolgen van een valongeluk kunnen grote gevolgen hebben. Naast het leed dat het veroorzaakt, zijn er ook grote medische kosten. Veiligheid.nl voorspelt dat de medische kosten kunnen oplopen van 780 miljoen euro in 2013 tot 1,3 miljard in 2030. Uit het Twentse proefproject blijkt dat deze zorgkosten met minstens 20 procent kunnen worden teruggedrongen.

Veilige leefomgeving

Volgens cijfers van Veiligheid.nl vielen er in 2013 2645 dodelijke slachtoffers door valongelukken te betreuren. Ongeveer 40.000 senioren belandden in het ziekenhuis en 80.000 personen op de spoedeisende hulp. 'De overheid propageert dat senioren langer zelfstandig blijven wonen, maar dan moeten ze wel een zo veilig mogelijke leefomgeving hebben', aldus Hennie Ardesch.

Werk aan de winkel

Al meer dan 400 senioren hebben hun judodiploma behaald. 2000 ouderen hebben een huisinspectie gehad. 'In totaal komen 24.000 65-plussers hiervoor in aanmerking', aldus Ardesch. 'Er is dus nog werk aan de winkel.'

Bron: De Telegraaf

Verder lezen op BeterOud

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...