Hoe krijg je senioren aan de robotica?

07 november 2016

Aan de techniek ligt het niet. Er is al een keur aan technologische hulpmiddelen op de markt die senioren helpen hun huishouden draaiend te houden, zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar veel ouderen hebben nog koudwatervrees voor dergelijke snufjes. Sociaal werk kan hen helpen die angst te overwinnen, zo blijkt in Den Haag.

Senioren met VR-brilAnno 2016 wonen zes van de zeven 80-plussers gewoon thuis, al dan niet met hulp van buiten. Dat is het goede nieuws. Maar het percentage senioren stijgt de komende jaren verder en die ouderen leven bovendien steeds langer. Dus moeten gemeenten extra mogelijkheden zoeken om ouderen te ondersteunen. Kan robotica daarbij helpen, vroeg de gemeente Den Haag zich af?

Project IZI

De Haagse sociaalwerkorganisatie Xtra neemt deel aan project IZI. In een seniorencomplex van Haag Wonen deden honderd bewoners mee aan een leefwereldonderzoek om hun wensen te peilen. Samen met leveranciers wordt nu gekeken of met technologische hulpmiddelen (robotica) in die wensen kunt voorzien. De bewoners kunnen die hulpmiddelen in hun eigen vertrouwde omgeving uitproberen.

Ook is er in het complex een ‘ervaarwoning’ gebouwd. Daar kunnen bewoners een nachtje doorbrengen en zelf ervaren hoe het is om in een huis vol sensoren te leven.

Komend jaar gaan sociaal werkers bewoners in het complex aansporen om de ervaarwoning toch vooral eens uit te proberen. ‘En als het hen bevalt kunnen we hen begeleiden, zodat ze als rolmodel medebewoners over hun schroom heen kunnen helpen,’ aldus beleidsadviseur Conny van den Berg van Xtra.

Bekijk Scheveningen door een andere bril

Ook deed Xtra mee aan de ‘hackathon’ Zorg voor Ouderen gemeente Den Haag. De vraag van Xtra was: wat kan robotica betekenen voor ouderen die graag naar een activiteit in het buurthuis willen maar dat fysiek niet meer kunnen? Conny van den Berg: ‘Techneuten uit India en Nederland hebben een oplossing bedacht en deels al uitgevoerd. Dankzij Virtual Reality kunnen senioren samen een wandeling in Scheveningen beleven. Die gedeelde ervaring leverde veel gespreksstof op. Wij denken erover dit verder uit te werken, bijvoorbeeld door familieleden beelden naar het platform te laten sturen, zodat ouderen die kunnen zien.’

Face-to-face-contact blijft onmisbaar

En er zijn nog meer plannen: 'Samen met een zorgorganisatie ontwikkelen we een pilot over digitalisering en ouderen. Bijvoorbeeld over de vraag hoe je ze kunt helpen om tablets te gebruiken.'
Maar naast al die digitale interactie blijft face-to-face-contact gewenst. Conny van den Berg: ‘Daar is de gemeente gelukkig ook van overtuigd. Ontmoeting blijft dus een belangrijke opdracht voor sociaal werk.’

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...