SamenOud: minder gezondheidsproblemen

20 februari 2015

Niet alleen het welbevinden, maar ook de ervaren kwaliteit van zorg van ouderen is toegenomen door SamenOud. Het NPO-project gaat, onder leiding van zorggroep Meander, in elk geval door tot 2017 voor zo’n 1500 ouderen verbonden aan vijftien Groningse huisartspraktijken.

Na één jaar SamenOud ervaren ouderen in Veendam, Pekela en Stadskanaal minder gezondheidsproblemen. Ook worden de problemen minder ernstig beleefd. Dit ondanks dat de gezondheidstoestand van deze ouderen vergelijkbaar blijft met die van ouderen die de gebruikelijke zorg kregen. Blijkbaar hadden ouderen door de begeleiding van de Ouderenzorg Teams minder last van de gevolgen van het ouder worden.

Toegenomen welbevinden

Uit interviews met ouderen bleek al eerder dat hun welbevinden door SamenOud toegenomen was. Ouderen vertelden dat zij door de begeleiding van de Ouderenzorg Teams een gevoel van geborgenheid en veiligheid en meer eigen regie over hun leven ervoeren. Ook de SamenOud-dagen en andere activiteiten ondersteunden ouderen bij het blijven voeren van de eigen regie. SamenOud ondersteunt ouderen in het vertrouwen (langer) thuis te kunnen blijven wonen.

Feestelijke afronding

Met alle betrokkenen werd woensdag 11 februari gezamenlijk teruggeblikt op de afgelopen projectjaren. De onderzoekers presenteerden de resultaten van hun onderzoek. Deze laten zien dat de verwachtingen in belangrijke mate bevestigd kunnen worden. Vanwege de veelbelovende ervaringen en resultaten gaat SamenOud na de projectfase door in Zuidoost Groningen. SamenOud is onlangs ook succesvol gestart in Drenthe.

Meer informatie

Meer gedetailleerde resultaten van het onderzoek staan in de factsheet (pdf). Het project leverde ook twee boeken op: SamenVattend (pdf) (een bundeling van verhalen over SamenOud) en SamenDoen (pdf) (een verslag van SamenOud in de praktijk) . Meer informatie staat in het persbericht (pdf) of op de website van SamenOud (externe link).

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...