Van Rijn: 'Samen maken we Nederland dementievriendelijk'

09 mei 2016

De samenleving moet zo veel mogelijk oog hebben voor mensen met dementie. Zij leven in ons midden en hebben soms onze aandacht nodig. Daarom gaf staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag het startschot voor de 5 jaar durende campagne 'Samen dementievriendelijk'.

Campagne Samen DementievriendelijkCampagne 'Samen dementievriendelijk'

Het doel van de campagne is om Nederland dementievriendelijker te maken. Van Rijn maakte startte de campagne op het internationale congres in Amsterdam: 'Living well with(out) dementia', dat werd gehouden in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. 'Samen dementievriendelijk' wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM onder het Deltaplan Dementie.

De campagne moet Nederlanders bewust maken van de impact van dementie. Het doel is dat iedereen in Nederland meer weet van dementie en wat mensen met dementie en hun mantelzorgers kan helpen. Niet alleen moeten Nederlanders dementie herkennen, ze moeten vervolgens ook in actie komen. Tot 2020 is er een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Word dementievriend

Van Rijn roept iedereen op om dementievriendelijk te worden door het doen van een korte online training op www.samendementievriendelijk.nl. Van Rijn: 'Ik ben vandaag dementievriend geworden door me te registreren. Ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Want samen maken we Nederland dementievriendelijk. Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal. In Nederland woont 70% van de mensen met dementie thuis. Ze wonen in ons dorp, in onze buurt, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.'

Onderzoek naar dementie

Eerder maakte het kabinet al bekend tot en met 2017 32,5 miljoen euro te investeren in het Deltaplan Dementie. Het Deltaplan Dementie voorziet in wetenschappelijk onderzoek. 'Onderzoek blijft nodig en dat blijven we ook na 2017 doen', aldus Van Rijn. Een van de programma's binnen het Deltaplan Dementie is het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel. Memorabel maakt onderzoek mogelijk om te ziekte dementie beter te begrijpen en op termijn te genezen.

Meer weten

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...