Minder zorgbehoefte bij dementerenden door casemanager

04 september 2015

Op 11 september brengt Janet MacNeil Vroomen tijdens haar promotie aan de UvA het werkveld in kaart van de casemanager in de dementiezorg. Het promotieonderzoek is onderdeel van een project van VUmc en AMC, dat onderzoek doet naar het effect van onder meer casemanagers op welzijn van dementerende ouderen en kosten. Het project 'Ketenzorg voor mensen met dementie' krijgt subsidie via het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Casemanagement dementiezorg

MacNeil Vroomen onderzocht het effect van casemanagement op mantelzorgers en mensen met dementie. In haar promotieonderzoek 'Clinical, Economic and Methodological Studies in Elderly Patients with Dementia and Their Informal Caregivers' vergeleek ze 3 zorgmodellen: casemanagement aangeboden vanuit één zorgorganisatie, casemanagement aangeboden door meerdere organisaties en de gebruikelijke zorg zonder casemanagement.

Minder zorgbehoefte

MacNeil Vroomen volgde twee jaar lang 521 patiënten en hun mantelzorgers. Ze concludeerde dat de totale zorgbehoefte in de groepen met casemanagement lager was dan in de groep zonder casemanagement. Gelet op het streven patiënten met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen en zorg te bieden in hun eigen omgeving, zijn deze resultaten relevant bij de beslissing om casemanagement in te zetten bij dementie. Ook was de kwaliteit van leven van mantelzorgers soms beter.

De hulp van een casemanager bij de zorg aan mensen met dementie heeft geen gunstig effect op de psychische gezondheid van mantelzorgers of op gedragsproblemen bij mensen met dementie. Wel blijkt uit de resultaten dat casemanagement aangeboden vanuit één organisatie het meest kosteneffectief is.

Ketenzorg voor mensen met dementie

Hein van Hout begeleidde MacNeil Vroomen tijdens het onderzoek. Naast onderzoeker is van Hout ook projectleider van het project Ketenzorg voor mensen met dementie. Zijn bevindingen dat casemanagement voor dementerenden en hun mantelzorger van groot nut kan zijn, wordt bevestigd door een onderzoek van NIVEL en het Trimbos-instituut. 'Maar met dit project willen we een stapje verder gaan. We kijken of de inzet van casemanagers uiteindelijk betere zorg oplevert, of het leidt tot grotere zelfredzaamheid en betere kwaliteit van leven en of het op termijn kosten kan voorkomen', zegt van Hout in een interview op de site.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...