Praktijkverpleegkundigen zorgen voor kostenbesparingen in ouderenzorg

24 januari 2014

Het proactief benaderen van ouderen door zorgverleners in de huisartsenpraktijk zorgt voor kostenbesparingen. Dit blijkt uit onderzoek van Irene Drubbel, onderzoeker bij het UMC Utrecht Julius Centrum. Zij baseerde zich voor haar onderzoek op gegevens uit het project 'Om U' van het Utrechtse netwerk NUZO.

'Om U' onderzocht hoe ouderenzorg in de huisartsenpraktijk proactief en gestructureerd aangeboden kan worden. Daarvoor werden eerst de kwetsbare ouderen in de regio Utrecht opgespoord, waarna een gestructureerd zorgprogramma door gespecialiseerde praktijkverpleegkundigen volgde. De verpleegkundigen hielden contact met de ouderen en zagen erop toe dat het zorgplan goed werd uitgevoerd. Een groep van 90 huisartsen, 10 praktijkverpleegkundigen ouderenzorg en meer dan 5000 patiënten namen deel aan het project.

Beter in beeld

Voor patiënten in de onderzoeksgroepen waren de totale zorgkosten per jaar lager dan voor patiënten in de controlegroep, die de gebruikelijke huisartsenzorg ontvingen. Ouderen zijn beter 'in beeld' bij de huisarts waardoor mogelijk acute problemen voorkomen kunnen worden. Ook kost het de huisartsen minder tijd dan zij vooraf hadden verwacht. “Gebaseerd op deze kosten- en klinische effectiviteit raden wij aan om deze methode voor proactieve zorg aan kwetsbare oudere patiënten te implementeren in de huisartsenpraktijk”, aldus Drubbel. Zij promoveerde 14 januari op dit onderzoek.

Behoud van dagelijks functioneren

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van verplegingswetenschapper Nienke Bleijenberg dat bij ouderen die de nieuwe zorg ontvingen na 12 maanden het dagelijks functioneren minder achteruit ging dan bij ouderen uit de controlegroep. Tot tevredenheid van praktijkverpleegkundigen en huisartsen, die aangaven dat ze door het  zorgprogramma meer gelegenheid hadden om proactieve zorg te leveren die beter aansloot bij de behoeften van kwetsbare ouderen en hun naasten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over 'Om U' op de pagina met projectomschrijving.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...