Prinsjesdag: meer geld voor ouderenzorg

15 september 2015

Koffertje Prinsjesdag

De plannen die vandaag op Prinsjesdag door het kabinet zijn gepresenteerd, vallen iets beter uit voor ouderen dan werd gedacht: er komt 80 miljoen vrij voor een uur extra dagbesteding voor bewoners in verpleeghuizen, 100 miljoen voor de opleiding van verpleeghuispersoneel en de koopkracht van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaat er iets op vooruit.

Plannen uitgelekt

Een aantal weken geleden leek het er nog op dat mensen met een uitkering of pensioen er op achteruit zouden gaan in 2016. Maar uit de plannen, die traditiegetrouw al zijn gelekt, blijkt dat geen enkele groep erop achteruitgaat. Dat betekent echter niet dat er individueel niemand op achteruitgaat.

Geld voor ouderenzorg

De zorgsector krijgt er honderden miljoenen bij. In totaal wordt er 140 miljoen geïnvesteerd in het verder verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse verpleeghuizen. De 100 miljoen euro voor (bij)scholing van personeel is nodig omdat mensen op steeds latere leeftijd in verpleeghuizen gaan wonen en hulpbehoevender zijn. Door extra scholing sluit de kennis beter aan op de wensen, behoeften en mogelijkheden van cliënten.

De 80 miljoen voor een uur extra dagbesteding kan worden gebruikt voor één uur persoonlijke aandacht per dag van een begeleider. Het is de bedoeling dat de bedragen voor dagbesteding en opleidingen per jaar oplopen tot 210 miljoen per jaar in 2020.

Ook schrapt het kabinet een geplande bezuiniging binnen de Wet langdurige zorg van 45 miljoen euro in 2016.

Wegpoetsmaatregelen

In de media wordt gesproken over een 'feestbegroting'. De Ouderenbond reageerde niet positief op de uitgelekte begrotingsplannen. ANBO noemde het 'wegpoetsmaatregelen', die de ouderen juist extra hard treffen.

Eerder noemde ANBO-directeur Liane den Haan de  wegpoetsmaatregelen een stap in de goede richting van het kabinet, maar nog steeds onvoldoende. Volgens haar gaan niet alle ouderen er op vooruit: 'Er is nog steeds een zeer kwetsbare groep die fors gaat inleveren: senioren met een klein pensioen die nu vanaf 1 januari 2016 een belast vermogen krijgen.’ ANBO maakt zich grote zorgen over wonen en zorg. 'We missen het faciliteren van langer zelfstandig thuis wonen. Wij signaleren dat er mogelijk mensen zijn die wel eigen regie willen voeren maar daar niet de instrumenten toe hebben. En wij signaleren dat er mensen zijn die geen eigen regie kunnen voeren en die buiten alle regelingen dreigen te vallen', zegt Den Haan.

Bezuinigingen

Een deel van de meevallers van het afgelopen jaar wordt nu aan de ouderenzorg besteed. Eerder werd er 500 miljoen euro bezuinigd op de ouderenzorg.

Volgens het Nibud blijft de koopkracht voor het 8e jaar op rij achter bij die van andere Nederlanders. In opdracht van Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG maakte het Nibud koopkrachtplaatjes, waaruit blijkt dat het vooral ouderen met een middeninkomen en ouderen met zorgkosten zijn die er in koopkracht op achteruit gaan.

Maatregelen voor ouderen

  • Ouderenkorting wordt eenmalig verhoogd
  • 140 miljoen voor verbetering verpleeghuizen
  • 100 miljoen voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen
  • Zorgpremie stijgt met ongeveer 7 euro per maand
  • Zorgtoeslag stijgt met zo'n 67 euro per jaar
  • Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er gemiddeld 0,2 procent in koopkracht op vooruit

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 22-09-2015
  • Jan van Summeren - voorzitter - Stichting ZorgDier Nederland (www.zorgdier.nl) - Loon op Zand

80 miljoen voor een uur extra dagbesteding door een betaalde begeleider? Te gek voor woorden. Wij lopen ons al 12 jaar als goede doel de benen onder onze kont uit om kwetsbare oudere dierenliefhebbers een uur per week een GRATIS bezoek van een vrijwillige huisdierbegeleider met eigen huisdier aan te kunnen bieden. Iemand met hart voor ouderen die exclusief bij hen op bezoek komt en hen niet hoeft te BEGELEIDEN of VERZORGEN. In 95 % van de geïnteresseerde zorginstellingen komen we niet eens binnen terwijl de kosten van onze diensten door vermogensfondsen, sponsors en donateurs worden aangeboden. GEEN AWBZ. Er klopten bij ZorgDier NL de afgelopen jaren 500 vrijwilligers aan die graag met hun hond of kat op bezoek wilden bij kwetsbare oudere dierenliefhebbers in hun omgeving (60% van de ouderen is opgegroeid met een of meer huisdieren) en wij konden niet anders dan hen uitleggen dat de zorg niet op hen zit te wachten! Niet uit te leggen aan gepassioneerde dierenliefhebbers die heel goed snappen wat het gemis aan een dier voor kwetsbare oudere mensen betekent. VERSPILLING VAN INFORMELE ZORG. Wellicht een goed idee om zorgbestuurders en zorgministers aan te stellen die weten wat de helende kracht van huisdieren inhoud. Aan de mensen met de handen aan het bed ligt het niet. Zij lopen constant tegen de muren van hun eigen organisaties aan. Gelukkig is er nog die 5% van de instellingen die hun muren hebben afgebroken zodat DIERBAAR BEZOEK MEER DAN WELKOM IS. Zowel intramuraal als bij mensen die langer thuis willen blijven wonen. Zie filmpje van de NCRV Altijd Wat over katten op bezoek bij jonge mensen met dementie: https://www.youtube.com/watch?t=1&v=2z4TYYSZXnQ. Reacties zijn meer dan welkom via 0610592212.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...